Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ανοιχτό κάλεσμα στην κοινότητα των φωτογράφων και την κοινωνία των πολιτών για την υποβολή φωτογραφιών που προσεγγίζουν προσωπικές ή δημόσιες πτυχές του φαινομένου COVID-19.

Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, ζωτικό ψηφιακό αρχείο εικόνων το οποίο θα είναι προσβάσιμο διαδικτυακά σε πλατφόρμα του μουσείου και χρήσιμο ιστορικά, κοινωνικά, δημοσιογραφικά, ερευνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αφετέρου να επιλεγεί το υλικό μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης, που ίσως μας προτρέψει να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό που για αρκετό καιρό κλειδώθηκε μέσα αθόρυβα.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την πανδημία είναι πολλά, επείγοντα και υπερβαίνουν τα όρια της φωτογραφικής κοινότητας:

– Με τι μοιάζει μια κοινωνία που βιώνει έναν πρωτοφανή, κάθετο υγειονομικό αποκλεισμό;
– Πώς εικονογραφείται η συμβίωση μ’ έναν αόρατο κίνδυνο, η αγωνία και η μοναξιά του εγκλεισμού;
– Πώς μεταβάλλονται οι σχέσεις στις συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης;
– Πώς μεταλλάσσεται τελικά η σχέση του προσωπικού με το συλλογικό, του ιδιωτικού με το δημόσιο;
– Πώς διαγράφεται το αύριο στις συνθήκες μιας νέας σφοδρής οικονομικής κρίσης;
– Υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε να διδαχθούμε από τη μεγάλη αυτή, εξελισσόμενη περιπέτεια;

Η έκθεση θα παρουσιαστεί με τη μορφή εκτυπώσεων και προβολώναπό τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι), αποτελώντας προπομπό της PhotoBiennale που λόγω των ειδικών συνθηκών μετατίθεται χρονικάγια τον Φεβρουάριο 2021.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει από μια 1 έως 4 φωτογραφίες, που μπορούν προαιρετικά να συνοδεύονται από μια σύντομη περιγραφή (έως 200 λέξεις) και ένα σύντομο βιογραφικό (έως 100 λέξεις).

Η υποβολή μπορεί να περιέχει μεμονωμένες φωτογραφίες ή τμήμα μιας σειράς που επιχειρεί να περιγράψει εγχώριες πτυχές ενός παγκόσμιου φαινομένου. Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχτεί το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και να αφορούν άμεσα ή έμμεσα, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, την πανδημία και τις επιπτώσεις της στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή.

Η υποβολή προτάσεων θα γίνεται από τις 30 Ιουνίου 2020 έως τις 22 Ιουλίου 2020.

Την επιλογή των φωτογραφιών που θα συμμετέχουν στην έκθεση και το αρχείο θα αναλάβει τριμελής επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείται από τους:

Αλέξανδρο Αβραμίδη, Φωτοδημοσιογράφο
Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Γρηγόρη Πασχαλίδη, Καθηγητή, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ΑΠΘ

Η δήλωση συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στη διεύθυνση resilience@momus.gr, με θέμα ‘OPEN CALL-COVID 19’ έως τις 22 Ιουλίου 2020 και ώρα 24:00. Σχετικές ερωτήσεις μπορούν να διατυπώνονται μόνο γραπτώς, αποκλειστικά στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση (δεν θα γίνονται δεκτές ερωτήσεις τηλεφωνικά).

Με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι επιτρέπουν στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης να συμπεριλάβει τα υποβληθέντα έργα στην έκθεση και/ή τη σχετική ψηφιακή, διαδικτυακή πλατφόρμα, να τα παρουσιάσει σε ενδεχόμενη περιοδεία της έκθεσης, να τα χρησιμοποιήσει με έντυπο, ψηφιακό ή διαδικτυακό τρόπο για το σκοπό της προβολής και επικοινωνίας της έκθεσης και των συναφών δράσεων. Επίσης, βεβαιώνουν ότι έχουν λάβει γνώση και αποδέχονται πλήρως τους όρους της συμμετοχής τους στην ανοιχτή πρόσκληση, όπως αυτοί αναγράφονται παραπάνω.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

Τύπος αρχείων: jpg (imagequality 12)
Διαστάσεις: 1.920 pixel η μεγάλη πλευρά
Όνομα αρχείων: κάθε ψηφιακό αρχείο πρέπει να φέρει ως τίτλο το επώνυμο του φωτογράφου με λατινικούς χαρακτήρες και τον αύξοντα αριθμό της εικόνας, όπως στο παρακάτω παράδειγμα: yourlastname_01.jpg, yourlastname_02.jpg κ.ο.κ.

Σε περίπτωση που η υποβληθείσα συμμετοχή προκριθεί για την έκθεση, οι φωτογράφοι θα πρέπει να διαθέσουν ψηφιακά αρχεία κατάλληλα για εκτύπωση σε διάσταση τουλάχιστον 30Χ45 εκ. Η δαπάνη της παραγωγής θα βαρύνει τον φορέα-διοργανωτή.