Το Eye’s Walk Digital festival 2016 ξεκίνησε από την Ερμούπολη της Σύρου με το project Europass, στις 5 έως τις 9 Ιουλίου και συνεχίζει στις 30 Αυγούστου 2016 στα Αισχύλεια με Video Installation Art στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας.

To Eye’s Walk Digital festival 2016 ταξιδεύει στη θάλασσα της Ελευσίνας! Στην Ελευσίνα γιατί έχει ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια της Ελλάδας.  Από τότε μέχρι και σήμερα η θάλασσα και ακόμα περισσότερο « η Μεσόγειος σημαίνει ναυσιπλοΐα, ανταλλαγές, είναι αυτό το μέσο που μεταφέρει εμπορεύματα και θεούς….ιδέες και τέχνες» [Derrida]. Καράβια φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους , ενώ άλλα βυθίζονται στα νερά της.

Στο κοντινό μέλλον, μέσα στις πολυποίκιλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα ζουν άραγε ακόμα μαζί οι διαφορετικές γενιές, οι διαφορετικές ηλικίες, οι κοινότητες και οι λαοί με διαφορετικές συνήθειες, θρησκείες και γλώσσες, τους οποίους η θάλασσα φέρνει κοντά;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν προβολές video installation art  πάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία που θα μετατρέψουν τον κόλπο της Ελευσίνας σε Θάλασσα πολιτισμού.

Τα video installation θα δημιουργηθούν από τους video & 3d artists: Σπύρο Κουδουνά, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Samuele Livornese [Ιταλία], David Hawkins [Αγγλία], Αλίκη Αρναούτη.

Οι θεατές θα συναντήσουν το video installation μέσα από λέμβους σε μια νυχτερινή διαδρομή στη θάλασσα σαν το σύγχρονο Οδυσσέα.

Τι θα δούμε

Η ιδέα του Europass στην Ελευσίνα, συνεχίζει να είναι μια συνομιλία για την Ευρώπη Σήμερα διαμέσου του χρόνου και πέρα από τα σύνορα, όμως αναπτύσσεται διαφορετικά από ότι στην Ερμούπολη:

Η συνομιλία ενώνει δύο κόσμους στην Ελευσίνα.

Τον Επάνω Κόσμο ή αλλιώς κόσμο της δράσης, της μετακίνησης, της μετατόπισης στην Ευρώπη Σήμερα και τον Κάτω Κόσμο ή αλλιώς κόσμο της ψυχής εκεί που κρύβονται οι μεγαλύτεροι φόβοι  και τα πιο δυσοίωνα  όνειρα.

Για τον Επάνω Κόσμο τα αγκυροβολημένα πλοία, παροπλισμένα πια μέσα σε ένα ζωντανό ωστόσο και περίφημο  λιμάνι της Ελευσίνας, είναι φορείς /μεταφέρουν μηνύματα για μια νέα ζωή, για θεούς, πλούτη, γνώση. Μεταφέρουν το Απέναντι και το αντιστρέφουν. Είναι τα μέσα για τη «Γη της Επαγγελίας» για όλους.

Είναι πλοία που «φέρουν» , μετακινούν και η μετακίνηση είναι η βάση του κύκλου της ζωής.

Το site specific installation ξεκινά με μια φωνή/ απαγγελία/  εικόνες που έρχονται από τον Κάτω Κόσμο, τον κόσμο της ψυχής μπροστά σε μια δύσκολη μοίρα που δεν μπορεί να αποφύγει.

Το ποίημα είναι γραμμένο από τον εικαστικό Κώστα Καταγά και η απαγγελία είναι του ηθοποιού Γιώργου Μιχαλάκη.

Γύρω στο χώρο πεταμένες , παλιές τηλεοράσεις προβάλουν τις εικόνες του Κώστα Καταγά!

Μας αναγκάζουν να σκύψουμε το κεφάλι, να τις δούμε , μικρές οθόνες, πάνω ή μέσα στη γη, σαν οι καταλήξεις  από υπόγειες σήραγγες,  σαν ανοιχτές οπές ,είναι οι φωτεινές απολήξεις  /αναμεταδότες αυτού που συμβαίνει βαθιά. Και να ακούσουμε την ψυχή να συνομιλεί με το απροσδόκητο [πόλεμος, θάνατος, βίαιη αλλαγή κοκ]

Έτσι ξεκινάει το Europass στην Ελευσίνα.

Οι καλλιτέχνες

Για το site specific installation συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ποίημα «Μεγιδδώ» και έργα από το rest[art] project του Κώστα Καταγά/ Απαγγελία Γιώργος Μιχαλάκης

3d & video artists με τα έργα τους: «Blindness?” Σπύρος Κουδουνάς,“Floating in space” Αγγελίνα Βοσκοπούλου, “Light of thy countenance/continent” Samuele Livornese, Ιταλία, “Blue and Black” David Hawkins, Αγγλία, «Mare Internum” Αλίκη Αρναούτη.

Οι καλλιτέχνες και τα έργα τους στο site specific installation  Europass

«Μεγγιδώ» ποίημα και έργα από το rest[art] project 1.2.3 του Κώστα Καταγά.

http://restart.net.gr/

“σε ένα περιβάλλον…

όπου η ψυχή αδυνατεί κι αδυνατίζει,

όπου ο νους αιωρείται στο σκοτάδι,

όπου το σώμα επαναστατεί κι αποκλίνει,

οι αξίες συρρικνώνονται στην κάμα ενός μαχαιριού,

ο πολιτισμός αποτελεί άλλοθι εγκληματιών….Η επανεκκίνηση είναι αναγκαία όχι μόνο στους ανθρώπους με αναπηρία αλλά σε κάθε νου, σε κάθε ψυχή…

σε ένα κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι, που αδυνατεί να λειτουργεί συμβιωτικά…”

“Floating in Space” // Αγγελίνα Βοσκοπούλου // Ελλάδα

“Όπως με όλες τις μορφές κίνησης, η μετανάστευση υπονοεί τη διάρκεια. Το να βιώνεται κάτι ως εμπειρία πέρα από τη διάρκεια του χρόνου υπονοεί ότι είναι σε θέση να αντέξει, να αντισταθεί. Στη διαρκή αυτή παράσταση, και δεδομένου ότι αυτή συμβαίνει, το σώμα με την αντοχή του γίνεται το έδαφος της εξέγερσης…”

“Light of thy countenance/continent” // Samuele Livornese // Ιταλία

“Οι εικόνες αναφέρονται κυρίως σε ένα ταξίδι στην Γερμανία, ένα από τα πολλά κέντρα της Ευρώπης.

Είναι ένα είδος μη – χρονολογικού ημερολογίου. Το κείμενο είναι μια αντανάκλαση του ερωτήματος που θέτει το project

“EUROPASS”: το πρόσωπο της Ευρώπης. Ο ήχος συνδιάζει την ηλεκτρονική μουσική του καλλιτέχνη AlessandroLoPresti, ο οποίος κατοικεί σε ακόμα ένα κέντρο της Ευρώπης – την Μόσχα – με συγχρονισμένους και ασυγχρόνιστους ήχους του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα έχει ως στόχο να μοιάζει με την κλασσική φιγούρα ενός λαβύρινθου, με την παραδοχή ότι υπάρχει ένας ή πολλοί τρόποι να φτάσει κανείς στο κέντρο και να κερδίσει την έξοδο. “

Blindnes?// Σπύρος Κουδουνάς

“Ευρώπη όπως την ονειρευομαι. Όλα όσα αγαπώ σε αυτη όλα όσα πεισματικά μου κρύβει. Δε μου τα δίνει. Ανάμεσα στην αισιοδοξία και στην απαισιοδοξία η Ευρώπη γεμάτη καρπούς.”

“Blue and Black” // David Hawkins // Αγγλία

«Η θάλασσα φαίνεται ανάποδα. Η θάλασσα είναι μια μεταφορά για το πέρασμα του χρόνου. Είναι η δύναμη και η αδιαφορία του φυσικού κόσμου. Ακούμε τον ρυθμό των κυμάτων, αλλά και τους ήχους της παραλίας. Ενώ μια εμπειρία ζωής τελειώνει, τα ασήμαντα γεγονότα της καθημερινής ζωής συνεχίζουν να υπάρχουν, και η θάλασσα κινείται αδιάφορα σε μια βαθιά πραγματικότητα.»

Μια μοναδική εμπειρία που δημιουργείται από την ομάδα του Eye’s Walk Digital festival

Με τη συν-διοργάνωση του Δήμου Ελευσίνας

Ομάδα Eye’s Walk Digital festival

Curator Φιλία Μηλιδάκη

Οπτική Επικοινωνία Ειρήνη Τζαβάρα

Σκηνογραφία Βέρα Φελέκη

Υπεύθυνος multimedia Σπύρος Κουδουνάς

Παραγωγή multitools

Διακρίσεις 2016:

Η Φιλία Μηλιδάκη curator του Eye’s Walk Digital festival επιλέχτηκε από το NEON Organization μαζί με άλλους εννέα επιμελητές από την Ελλάδα μέσω του προγράμματος ΝΕΟΝ curatorial exchange 2016 για μια τετραήμερη υποτροφία στο Λονδίνο μέσω της WhiteChapel gallery ώστε να έρθει σε επαφή με όλη τη σύγχρονη σκηνή της τέχνης και να δημιουργηθούν συνεργασίες.