Για τρίτη συνεχή χρονιά το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συνεχίζουν την συνεργασία τους με την προβολή ταινιών μυθοπλασίας βασισμένες σε θεατρικές παραστάσεις από το ετήσιο ρεπερτόριο του Εθνικού. Χώρος φιλοξενίας η νέα αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανεβαίνει την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου με την προβολή της σπάνιας ταινίας του Αντρέι Μιχάλκοφ –Κονταλόφσκι Ο Θείος Βάνιας (1971) με αφορμή τον Θείο Βάνια του Τσέχοφ που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού.

Το κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχοφ, ένα έργο βαθιά ποιητικό, τρυφερό και ανθρώπινο, παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μετά την ιστορική παράσταση του 1953 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή με μία εξαιρετική διανομή.

Ο Αντρέι Μιχάλκοφ – Κονταλόφσκι γεννήθηκε στη Μόσχα το 1937. Είναι γιος του συγγραφέα Σεργκέι Μιχάλκοφ και αδελφός του σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ. Ο Αντρέι έβγαλε πρώτα το Κονσερβατουάρ της Μόσχας και έπειτα τέλειωσε την κινηματογραφική σχολή. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους ήταν Το παιδί και το περιστέρι που βραβεύτηκε στη Βενετία.

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης και κριτικούς κινηματογράφου.