Το έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που έχει τον τίτλο Η Πύλη της Αίγινας, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, φωτίστηκε, έγινε αντικείμενο φωτογράφησης, άλλα έδειξε την πραγματική του δυναμική πολύ αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το λιμάνι ήταν άδειο, δίνωντας την ευκαιρία για τις πρώτες εικόνες!

Η πρώτη έκπληξη ήταν κάτι που δεν φαινόταν με το φως της ημέρας. Το έργο σε προκαλεί κυριολεκτικά να κοιτάξεις μέσα από αυτό. Πολύ γρήγορα καταλαβαίνεις ότι η ουσία δεν βρίσκεται στην ίδια την πύλη, αλλά στο τι μπορείς να δεις μέσα από αυτή και αυτό που βλέπεις δεν είναι πότε το ίδιο, ακόμη και για αυτά που είσαι βέβαιος ότι ξέρεις καλά.

Τα φώτα του λιμανιού, οι στολισμένες βάρκες, ο ψαράς που περνάει, μοιάζουν να αφήνουν πίσω τους ένα φως απογυμνωμένο από κάθε τι υλικό. Το παιχνίδι με το φως προσφέρει άπειρες προοπτικές και δημιουργεί διαρκώς καινούργιες ευκαιρίες για εικόνες. Οι φωτογράφοι θα το λατρέψουν, όπως και το ίδιο λατρεύει το φωτογραφικό φακό.

Ο Κώστας Βαρώτσος ζει και εργάζεται με την οικογένεια του τα τελευταία χρόνια στην Αίγινα. Αισθάνεται δε απολύτως ευχαριστημένος με την επιλογή του, καθώς έχει αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί και τους ανθρώπους του, οι οποίοι όπως λέει είναι αληθινοί. Ο κ. Βαρώτσος μιλάει επίσης για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην Αίγινα και το κατά πόσο αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή περαιτέρω καλλιτεχνικών ανησυχιών.