Η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία παρουσιάζει το έργο του Peter Brook, Battlefield, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Από τη θρυλική Μαχαμπαράτα στο σήμερα

“Γιατί το Θέατρο αντιγράφει την ζωή. Συγχρόνως όμως το Θέατρο εντοπίζει την ζωή. Την εντοπίζει με πολλούς τρόπους”

Peter Brook

Ο Βρετανός σκηνοθέτης επαναπροσεγγίζει το μεγάλο αρχαίο ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα» 30 χρόνια μετά τη θρυλική παράσταση του, που θριάμβευσε διεθνώς και σφράγισε την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου.

Φωτεινό, απλό και ταυτόχρονα μαγικό, η νέα παραγωγή του ζωντανού θρύλου του θέατρου αφηγείται μια δυνατή ιστορία που μιλάει για την αναζήτηση της λογικής σ’ έναν διαμελισμένο κόσμο.

“Η καταστροφή δεν πλησιάζει ποτέ με ένα όπλο στο χέρι. Έρχεται ύπουλα, στα νύχια των ποδιών, κάνοντάς μας να βλέπουμε κακό στο καλό και καλό στο κακό», σημειώνει ο Peter Brook.

To “Battlefield” αντλεί την έμπνευσή του από ένα μέρος της «Μαχαμπαράτα», στο οποίο η οικογένεια Μπαράτα κατακερματίζεται από τον πόλεμο και έρχεται αντιμέτωπη με τις φρικαλεότητες που έχει βιώσει.  

O Peter Brook επεξεργάστηκε το κείμενο εκ νέου με τους σταθερούς συνεργάτες του Jean-Claude Carrière και Marie-Hélène Estienne.

Μια παραβολή της εποχής που ζούμε, το “Battlefield” είναι διαχρονικό και σύγχρονο και θέτει το ερώτημα πώς μπορούμε να βρούμε την εσωτερική γαλήνη σ’ έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις, θανάτους, καταστροφές.

Συντελεστές:

Διασκευή: Peter Brook, Marie-Hélène Estienne
Σκηνοθεσία: Peter Brook
Κοστούμια: Oria Puppo
Φωτισμοί: Philippe Vialatte
Με τους: Carole Karemera, Jared McNeill, Ery Nzaramba, Sean O’Callaghan

Ζωντανή μουσική: Toshi Tsuchitori

“Η επιστροφή του Peter Brook στη Mahabharata κόβει την ανάσα. Μια αριστουργηματική παράσταση”

The Guardian

“Συνδυάζει την αμεσότητα της αφήγησης με την αγνότητα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας”

Sunday Express

“Σαν ένας δάσκαλος του ζεν, ο Peter Brook εξαγνίζει και συμπυκνώνει ολοένα και περισσότερο το θέατρό του. Στα 90 του χρόνια, προσφέρει με το Battlefield ένα θέαμα που φαντάζει σαν χειρονομία τέλεια και μετέωρη, ανάλαφρη σαν πνοή”

Le Monde

Το «Battlefield» είναι μία παραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αθήνα, Bouffes du Nοrd Παρίσι, Young Vic Λονδίνο, Les Théâtres de la ville de Luxembourg, PARCO Co. Ltd / Tόκιο, Grotowski Institute, Singapore Repertory Theater, Théâtre de Liège.