Η Λυκόφως, μετά την εφηβική σκηνή, εγκαινιάζει παιδική σκηνή στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες με το έργο της Βάσιας Παρασκευοπούλου, Το αγόρι και η ευχή από 24 Νοεμβρίου 2013 σε σκηνοθεσία της ιδίας με τους Γιάννη Πλιάκη, Έλια Ζαχαριουδάκη, Γιάννη Δρακόπουλο.

Το ταξίδι περιπλάνησης ενός αγοριού και ενός κοριτσιού-ευχής που μαζί θα φτάσουν στα πέρατα του κόσμου, θα γνωρίσουν παράξενους ανθρώπους, ξεδιαλυτές μυστηρίων, ονειροκρατητές, και με τόλμη και ενθουσιασμό θα ψάξουν μέχρι εκεί που φτιάχνονται τα όνειρα και τα αστέρια πέφτουν για να γίνουν ευχές για να βρουν τον παραλήπτη μιας χαμένης ευχής…

Ο Άρης είναι ένα χαρούμενο παιδί που ζει μια ζωή σαν όλες τις άλλες. Και ένα βράδυ που μοιάζει σαν όλα τα άλλα, εμφανίζεται στο δωμάτιο του ένα κορίτσι που δε μοιάζει με κανένα άλλο: ένα κορίτσι – ευχή που έχει χαθεί! “Πώς μοιάζει άραγε μια ευχή; Γελάει ή κλαίει σαν παιδί; Ρεμβάζει και μελαγχολεί; Κοιτάει τα αστέρια κι αναστενάζει; Ή πάει για ύπνο σαν βραδιάσει; Οι φίλοι της; Είναι πολλοί; Αγαπημένοι και καλοί; Πάει μαζί τους σινεμά; Τρώει ποπ-κορν στα σκοτεινά; Πώς μοιάζει άραγε μια ευχή;” θα αναρωτηθεί ο Άρης και θα ξεκινήσει μαζί της ένα μακρινό ταξίδι…

Ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει στη χώρα των ευχών, σε πολλά παράδοξα “τι” και αμφίβολα “γιατί”. Ένα ονειρικό ταξίδι πίστης στη δυνατότητα νέων προσανατολισμών – ένα ταξίδι για την ελπίδα, την επιμονή στην αναζήτηση και την αγάπη. Ένα ταξίδι για να γεννηθούν ξανά ευχές σε μια χώρα που μοιάζει σχεδόν έρημη από εκείνες…

Λίγα λόγια για το έργο

Τα μεγαλύτερα ταξίδια πολλές φορές ξεκινάνε με τους πιο ανορθόδοξους τρόπους κι αυτό είναι μια σπουδαία αλήθεια που ο Άρης θα ανακαλύψει τη νύχτα που κανονικά θα ήταν “σαν όλες τις άλλες” μέχρι που τελικά θα αποδειχτεί ότι θα είναι περισσότερο η νύχτα που θα του αλλάξει τη ζωή.

Όλα θα ξεκινήσουν όταν στο δωμάτιο του θα κάνει την απρόσμενη εμφάνιση του ένα μικροκαμωμένο, αποπροσανατολισμένο και με κάπως αχτένιστα απ’ τον ύπνο μαλλιά κορίτσι που, σέρνοντας μια βαλίτσα στο ένα χέρι, θα του δηλώσει με όλη τη σοβαρότητα του κόσμου πως είναι μια Ευχή που έχει χαθεί.

«Κανείς δεν εμφανίστηκε για να με παραλάβει» θα επαναλάβει πολλές φορές εκείνη τη νύχτα το, εξίσου σαστισμένο απ’ τη συνάντηση της με τον Άρη, κορίτσι και με κάθε λογικό τρόπο θα προσπαθήσει να του εξηγήσει ότι όλες οι ευχές ανήκουν σε  Κάποιον και γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε και έχουν δημιουργηθεί, αλλά ο δικός της Κάποιος, όπως κατηγορηματικά υποστηρίζει, ούτε την αναζήτησε αλλά ούτε και φαίνεται ότι σκοπεύει κάποτε στο μέλλον να εμφανιστεί…

Εκείνη τη νύχτα που τελικά δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες, οι δυο κόσμοι του Άρη και της Ευχής θα συναντηθούν κι ένα περίεργο ταξίδι αναζήτησης θα ξεκινήσει ώστε μαζί να προσπαθήσουν να βρουν αυτόν τον Κάποιον και να ανακαλύψουν το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Η αναζήτηση τους θα τους οδηγήσει στη χώρα των Ευχών κι από εκεί σε σειρά από εξίσου απρόσμενες συναντήσεις. Θα συναντήσουν τον κύριο με τα Χαμένα Στρογγυλά Γυαλιά που μόνιμα φτερνίζεται, ενώ δεν είναι κρυωμένος, τον κύριο που ψάχνει στα Συρταράκια Απολεσθέντων Ευχών για “κάποιους” και “κανείς”, τον εξαιρετικά σοβαρό Ξεδιαλυτή Μυστηρίων που θα διερευνήσει επαγγελματικά το μυστήριο-ευχή, τον Ονειροκρατητή που φυλάει τα ξεχασμένα, εγκαταλελειμμένα και ανέλπιδα όνειρα σε μια παραπεταμένη Αποθήκη Ονείρων, τον Ίδιο Πάντα Κύριο…αλλά τελικά πουθενά εκείνον τον “Κάποιον” για τον οποίο έκαναν αυτό το ατέλειωτο ταξίδι. Δεν είναι ούτε στο πιο σκοτεινό σημείο του ουρανού …εκεί που πέφτουν τα αστέρια για να γίνουν ευχές .Τι έχει άραγε συμβεί; Και η μικρή ευχή θα βρει αυτόν τον ¨κάποιον¨; Θα εκπληρωθεί; Ή θα μείνει για πάντα μια χαμένη ευχή;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα-σκηνοθέτη Βάσια Παρασκευοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και σπούδασε υποκριτική. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός καθώς και βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 2008 παράλληλα άρχισε να γράφει παραμύθια, θεατρικά και ραδιοφωνικά έργα, διηγήματα και στίχους.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Μικροί Πυροτέχνες», η οποία -με αφορμή τα κείμενα της- έχει μέχρι σήμερα ολοκληρώσει τρεις παραγωγές θεατρικών παιδικών παραστάσεων. Η  περιγραφή της ομάδας αναφέρει: πειραματιστές και δημιουργοί θεατρικών παραστάσεων, σύγχρονων παραμυθιών και μύθων. Εξασκούνται στη χαρά, την ευαισθησία, το παιχνίδι και την εξερεύνηση. Χαίρονται να συμπράττουν και να επιμένουν σε όνειρα. Στις παραστάσεις  τους προσπαθούν να δημιουργούν σύντομες ιδεοκινητικές  αταξίες. Στις πρόβες γελάνε πολύ και αυτό μπορεί να είναι και τέχνη.

Όλα τα παραπάνω είναι στην πραγματικότητα όλα όσα θέλει να καταφέρνει μέσα σε ένα έργο της καθώς και μερικοί  σημαντικοί για εκείνη λόγοι για τους οποίους γράφει, φτιάχνει ιστορίες και σκηνοθετεί. Τα έργα της έχουν εγκριθεί προς έκδοση και αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2013-14.

Συντελεστές
Κείμενο –Σκηνοθεσία: Βάσια Παρασκευοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Άγγελος Αγγέλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίνα Μότσιου – Αλεξάνδρα Γιαννακανδροπούλου
Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας – Βασίλας Κλωτσοτήρας
Κίνηση: Έλενα Γεροδήμου
Ζωγραφική animation παράστασης: Παναγιώτης Ανδριανός
Μοντάζ animation: Μαρία Αθανασοπούλου
Sound designer: Νίκος Χελιδονίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Πλιάκης, Έλια Ζαχαριουδάκη, Γιάννης Δρακόπουλος
Παραγωγή: Μικροί Πυροτέχνες & Λυκόφως

Σχεδιασμός αφίσας – έντυπου υλικού: Παναγιώτης Ανδριανός

Φωτογραφίες: Κατερίνα Τζεβά


ι Μικροί πυροτέχνες και η Λυκόφως αποφάσισαν να ευχηθούν με τον τρόπο τους καλή χρονιά και κάνουν δώρο στις οικογένειες ανέργων με παιδιά με μια έξτρα παράσταση με ελεύθερη είσοδο στο Θησείον, το Σάββατο 4/01/2014 στις 12:00 στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (2103255444)