Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον πιο πρωτοποριακό θεσμό της Ευρώπης. Ο Τεχνοχώρος CARTEL διοργανώνει το 1ο Scratch Festival, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες από τον χώρο του θέατρου και της performance να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν την πρώτη 20λεπτη εκδοχή της έμπνευσής τους.

Έχεις 20 λεπτά. Έχεις μόνο 20 λεπτά. Υπάρχει μια καλή ιδέα στο μυαλό σου. Δούλεψέ τη, μόνος ή με την ομάδα σου, και έλα να παρουσιάσεις την πρώτη της εκδοχή. Πάρε μέρος στο 1o Scratch Festival και κέρδισε 10 παραστάσεις την επόμενη σεζόν!

Ο νικητής αναδεικνύεται από το κοινό και κερδίζει τη δυνατότητα να παρουσιάσει 10 ολοκληρωμένες παραστάσεις στον Τεχνοχώρο CARTEL τη νέα σεζόν.

Ο χρόνος άλλαξε. Τα πάντα γύρω μας συμβαίνουν με ρυθμούς καταιγιστικούς. Ειδήσεις, διαφήμιση, Social Media. Το μέσο, ο θεατής και ο καλλιτέχνης αποκτούν νέα υπόσταση στην εποχή της απόλυτης ορατότητας, στην εποχή της απόλυτης ταχύτητας. Πως προσλαμβάνει σήμερα ο θεατής ένα θέαμα μέσα σε 20 λεπτά; Τι μπορεί να εκφράσει ένας καλλιτέχνης στο ίδιο διάστημα; Το Scratch Festival αποτελεί ένα προκλητικό εγχείρημα «θεάτρου τσέπης» που διεκδικεί να σχολιάσει την εποχή, χρησιμοποιώντας τα ίδια της τα εργαλεία.

Οδηγίες, όροι και προϋποθέσεις:

Μπείτε στο http://carteltechnoxoros.wix.com/carteltechnoxoros, βρείτε την φόρμα συμμετοχής και στείλτε τη συμπληρωμένη στο carteltechnoxoros@gmail.com, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Μαϊου 2014.  

Η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014. Κάθε συμμετοχή έχει 2 πρόβες μικρής διάρκειας στο Cartel, εκ των οποίων η μία τεχνική. Η παράσταση με την οποία θα διαγωνιστείτε δεν πρέπει να έχει παιχτεί στο παρελθόν και δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 20 λεπτά σε διάρκεια.

Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 9 Μαϊου. Οι συμμετοχές και το τελικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 12 Μαϊου. Ο νικητής αναδεικνύεται με ψηφοφορία απευθείας από το κοινό.

Νικητής

Η νικήτρια ομάδα θα αναπτύξει την Scratch εκδοχή της παράτασή της, σε μία ολοκληρωμένη παράσταση την οποία θα παρουσιάσει για 10 βραδιές στον Τεχνοχώρο Cartel την ερχόμενη σεζόν. Οι 10 παραστάσεις της νικήτριας ομάδας θα έχουν δωρεάν τεχνική υποστήριξη από τον χώρο, ολοκληρωμένες υπηρεσίες προβολής και επικοινωνίας και ποσοστό επί των εισπράξεων.

Ποιός είναι ο Τεχνοχώρος «CARTEL»

Σε ένα παλιό μηχανουργείο στο Βοτανικό, ανάμεσα σε αποθήκες και μάντρες υλικών ανακύκλωσης, γεννήθηκε εδώ και ένα χρόνο το «CARTEL». Τρεις ηθοποιοί -ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Παναγιώτης Σούλης και η Φαίη Τζήμα- εμπνεύστηκαν τον Τεχνοχώρο CARTEL, προσδοκώντας στη δημιουργία ενός πυρήνα με κοινό καλλιτεχνικό κώδικα. Μέχρι σήμερα στο CARTEL έχουν παρουσιαστεί οι παραστάσεις: «Οι εκτελεστές» του Γιώργου Σκούρτη, «Shopping and Fucking» του Mark Ravenhill και «Striptease» του Slawomir Mrozek.