Αυτή την ιδιόρρυθμη χρονιά, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders με τίτλο contrUst: it is U who makes the difference, αλλάζει προορισμό και αντί να ταξιδέψει στη Σμύρνη, λόγω της ακύρωσης όλων των φυσικών εκδηλώσεων την πόλη ως μέτρο ασφαλείας για το COVID-19 από τη Διοίκηση της Σμύρνης, γίνεται ψηφιακό.

Όλες οι προβολές θα μεταδίδονται ζωντανά στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook και στο κανάλι στο Youtube, ακολουθώντας το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμες μόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ από 1 έως 4 Οκτωβρίου. Το Φεστιβάλ που κάθε χρόνο ταξιδεύει σε διαφορετική πόλη των Βαλκανίων τώρα έρχεται σπίτι σας. Διαμορφώστε το δικό σας κινηματογράφο και παρακολουθήστε τις προβολές με τους φίλους από το σπίτι σας!

Το Φεστιβάλ του Balkans Beyond Borders, παραμένει πιστό στο στόχο του και μετατρέπει την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί, σε μία μοναδική εμπειρία. Έτσι, σας προσκαλεί να καθίσετε αναπαυτικά και να παρακολουθήσετε μία μεγάλη ποικιλία ταινιών μικρού μήκους από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και από όλον τον κόσμο οι οποίες προήλθαν μέσα από ανοιχτό κάλεσμα αλλά και συνεργασίες με μεγάλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του έργα νέων καλλιτεχνών αλλά και να προωθεί το έργο ήδη βραβευμένων σκηνοθετών στο Βαλκανικό κοινό, όπως τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο με τη μικρού μήκους του, NIMIC. Όντας συνεπές στο ρόλο του, το ΒΒΒ, ως ένας αρωγός δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών και φορέων της περιοχής των Βαλκανίων, θα πλαισιώσει το πρόγραμμά του με παράλληλες δράσεις διαδικτυακά και μετά το πέρας των ημερών του φεστιβάλ και θα φέρει μέρος των προβολών του και στην Αθήνα το Δεκέμβριο, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Φέτος, το 11ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Balkans Beyond Borders, είναι επηρεασμένο από την αμφισημία του ContrUst που αναδεικνύει τόσο τις αντιφατικές πλευρές ενός ζητήματος, όσο την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Για άλλη μια φορά σας προσκαλούμε να «δείτε» τα Βαλκάνια μέσα από το φακό μας!

Βραβεία και Κριτική Επιτροπή Το Φεστιβάλ έχει την τιμή να φιλοξενεί τρεις δυναμικές γυναίκες από τη σύγχρονη βαλκανική κινηματογραφική σκηνή:

1.Nesrin Cavadzade, Τουρκάλα ηθοποιός/σκηνοθέτης 2.Jacqueline Lentzou Ελληνίδα συγγραφέας/σκηνοθέτης 3. Mihaela Constantinescu, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Buzău– BUZZ IFF. Τα βραβεία χρηματοδοτούνται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σμύρνη και απονέμονται από την Κριτική Επιτροπή μας: ΒΒΒ BEST FILM (1000 ευρώ), ΒΒΒ FIRST ENTRY (500 ευρώ). Το κοινό έχει και φέτος τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της επιλογής του και να αναδείξει τον νικητή του BBB AUDIENCE AWARD (300 ευρώ).

Το Balkans Beyond Borders, περιλαμβάνει ένα ποιοτικό, καινοτόμο και ποικίλο πρόγραμμα

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 1/10/2020
19.30 Πρεμιέρα Φεστιβάλ
19.30 – 21.00 Διαγωνιστικό Πρόγραμμα – Trust your dream*
21.15 – 22.00 Διαγωνιστικό Πρόγραμμα – Trust yourself
22.30 – 23.30 BBB BEYOND – Διεθνές Πρόγραμμα

Παρασκευή 2/10/2020
18.30 – 19.30 BBB&co – Izmir Intrenational Short Film Festival
20.30 – 21.45 Διαγωνιστικό Πρόγραμμα – Family bonds
22.00 – 23.00 Διαγωνιστικό Πρόγραμμα – Trust in love*

Σάββατο 3/10/2020
11.00 – 14.00 Online Masterclass – Παραγωγή Ταινιών & Pitching με τη Φαίδρα Βόκαλη (Δείτε Περισσότερα εδώ)
18.30 – 19.30 BBB FOCUS – Γαλλία
20.00 – 21.15 Διαγωνιστικό Πρόγραμμα – Father Trust
21.30 – 23.00 Διαγωνιστικό Πρόγραμμα – Trust the others?*

Κυριακή 4/10/2020
18.00 – 19.00 BBB&co: EU Human Rights Days & Short Film Competition
20.15 – 21.15 BBB&co: Festivals Darlings
21.30 Ανακοίνωση Νικητών

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών εδώ

Συνεργασίες

Το Φεστιβάλ διαθέτει ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργατών που διασφαλίζει την ακεραιότητά του: το Γαλλικό Ινστιτούτο της Σμύρνης, η Περιφέρεια Σμύρνης, Adriatic Short Film Festival, Shortcutz Amsterdam, MIYU Distributions, ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός KINITRO, Biennale of Western Balkans. Ο οργανισμός KINITRO είναι υπεύθυνος να καταστήσει το φεστιβάλ προσβάσιμο όσον αφορά τις προβολές για κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής (οι προσβάσιμες προβολές θα αναφέρονται στο πρόγραμμα με*).

Balkans Beyond Borders

Ο δις ευρωπαϊκά βραβευμένος οργανισμός Balkans Beyond Borders (ΒΒΒ) ασχολείται με την ενίσχυση της συνοχής στα Βαλκάνια στοχεύοντας στην κατάρριψη επίμονων στερεοτύπων στην περιοχή μέσω του διαλόγου, της αλληλεπίδρασης και της κοινωνικής καινοτομίας. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και επίκεντρο τις πόλεις στοχεύει στην καλλιέργεια μιας ζωντανής δημόσιας σφαίρας φέρνοντας στο φως σύγχρονα προβλήματα και δίνοντας βήμα ελεύθερης έκφρασης σε καλλιτέχνες, νέους και άλλες ομάδες που συχνά στερούνται πρόσβασης και υποστήριξης. Με όχημα την τέχνη, οι δραστηριότητες του ΒΒΒ περιλαμβάνουν το θεματικό «BBB Short Film Festival», κοινωνικό-πολιτιστικές δράσεις σε γειτονιές, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, διεθνείς συνεργασίες με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς.