Η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ανοίγει την Πέμπτη 28 Ιουλίου στον Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς με την πρεμιέρα της νέας ψηφιακής αποκατάστασης του ντοκιμαντέρ Σύρος, το Δαντελένιο Νησί που γυρίστηκε το 1963 στη Σύρο από τον Αντώνη Αλμπανόπουλο. Ενώ η βραδιά κλείνει στην Cantina Analogue, στην καρδιά της Ερμούπολης, με ένα πάρτι για την παρουσίαση της επετειακής έκδοσης 4,924,800 δευτερόλεπτα με αφορμή την 10η διοργάνωση του SIFF. Η ιστορία του Φεστιβάλ, από το 2013 έως σήμερα, παρουσιάζεται μέσα από μία σειρά φωτογραφιών, πρωτότυπων κειμένων και ευρετήριο εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις τοποθεσίες της Σύρου με τις οποίες συνδιαλέγεται όλα αυτά τα χρόνια το SIFF. Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση από τη Σύρο καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (28-31 Ιουλίου) ή να την λάβετε ταχυδρομικώς.

Τις βραδινές ώρες, το SIFF υποδέχεται -μετά από παύση τριών ετών- μερικούς από τους πιο αγαπημένους του DJs: ένα beach party στην παραλία Κόμητο έχει οριστεί για το Σάββατο το βράδυ μετά τις καθιερωμένες προβολές στο drive-in στην Ποσειδώνια, όπου οι Blue Lagoon, Andreas Palmer και Jo Rad Silver έχουν αναλάβει ένα εορταστικό DJ σετ δίπλα στη θάλασσα.

Προβολές και παρουσιάσεις των πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Περιφερειακή Όραση 2022 θα πραγματοποιηθούν στον Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς, το Θέατρο Απόλλων και το Κέντρο Εργασίας & Απασχόλησης Κυκλάδων. Περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα που αναπτύχθηκε από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος με επίκεντρο το «Σύρος, Το Δαντελένιο Νησί», ένα ντοκιμαντέρ του 1963 του Αντώνη Αλβανόπουλου, την Στοιχειώδη Εξαφάνιση, μια εγκατάσταση που αποτελείται από κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από το UMAM Documentation and Research, τις Αδύνατες Μνήμες, μια προβολή για τον αναστοχασμό γύρω από τη μνήμη, τη λήθη και το αρχείο από το Συμμετοχικό Αρχείο ΝΑΙΑΣ και το Ανιχνεύοντας Διαφυγούσες Εικόνες, ένα διαδραστικό, συμμετοχικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από το Cimatheque – Alternative Film Center.

Οι εκδηλώσεις του SIFF 2022 ολοκληρώνονται την Κυριακή το βράδυ με την ηλεκτροακουστική περφόρμανς του Πάνου Αλεξιάδη στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, ενώ αμέσως μετά μεταφερόμαστε στα “Αστέρια” για ένα φαντασμαγορικό αφιέρωμα στην τέχνη της παραδοσιακής ναυπηγικής, αποτίοντας φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά του νησιού. Το αρχιτεκτονικά γραφείο Point Supreme από την Αθήνα και Comte/Meuwly από την Ζυρίχη μαζί με την αρχιτέκτων Ειρήνη Περάκη έχουν σχεδιάσει μία εντυπωσιακή δράση με φωτιστικές παρεμβάσεις και τη συμμετοχή παραδοσιακών σκαφών από τη Σύρο.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι άνθρωποι του SIFF θα βρίσκονται στο Περίπτερο του Φεστιβάλ στην πλατεία Μιαούλη, το πιο κεντρικό σημείο της Ερμούπολης, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια, merchandise και να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου γίνεται 10 χρονών!
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: Το πρόγραμμα των προβολών