Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και ώρα 20:00.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, που συμπληρώνει φέτος τα 20 του χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το Φεστιβάλ συνέβαλε σημαντικά στη γνωριμία και ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και κατέλαβε μία διακριτή θέση στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, αλλά και διεθνώς.  

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τολμηρό και δυναμικό, επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και την σταθερή πορεία του που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα αντίστοιχα φεστιβάλ χορού διεθνώς.

Επιβεβαιώνοντας τους στόχους του, το Φεστιβάλ, εντάσσει κάθε χρόνο τις παραστάσεις του σε ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση ενός κοινού για το σύγχρονο χορό όσο και στη διεύρυνση των προσδοκιών αυτού του κοινού.

Βαδίζοντας στην τρίτη δεκαετία του, συνεχίζει να πρεσβεύει το όραμά του όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στη διάρκεια των χρόνων. Με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων. Παράλληλα, προβάλλει μ’ ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, την οποία υποστηρίζει και προωθεί και εκτός Ελλάδας, με τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εκπροσωπεί 19 χρόνια τώρα την Ελλάδα σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δίκτυα νέων χορογράφων το Aerowaves.

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις, το Φεστιβάλ επιλέγει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων. Είναι μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Στη συνείδηση όλων όσοι το έχουν επισκεφθεί, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταγραφεί ως μια έντονη καλλιτεχνική εμπειρία και γεγονός υψηλού επιπέδου, που δημιουργεί ένα μοναδικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού.

Με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχουν συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με το σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό, και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις όπως με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 8ο Grand Prix International Video-Danse της UNESCO, για την παραγωγή του Video Dance “ΧΟΡΙΚΑ”, το 1996.
Στην Βίκυ Μαραγκοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, έχει απονεμηθεί  για το έργο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ο τίτλος του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, από το Γαλλικό Κράτος, το 2002.

Εφέτος, το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2014, φωτίζοντας και πάλι ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες πτυχές της  σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, της θεωρητικής σκέψης για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά και το “παιχνίδι”  του χορού που αφορά τους πάντες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, τομέα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Καλαμάτας “Φάρις” – πρώην ΔΕΠΑΚ-, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια την Βίκυ Μαραγκοπούλου, στην Καλαμάτα της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας.

Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν: ο Γιώργος Λούκος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Τιμητικό Μέλος του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, ο Θάνος Μικρούτσικος, Συνθέτης, ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χορογράφος-Τιμητικό Μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η προβολή του video «Nelly’s. Σώμα και Χορός» σε σκηνοθεσία Τάκη Χατζόπουλου-cinetic. Το υλικό αυτό προέρχεται από την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας που είχε πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.