Το Βρετανικό Συμβούλιο και η δημιουργική ομάδα BIOS παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tim Crouch, το συγγραφέα, ηθοποιό

και σκηνοθέτη, του οποίου το έργο ιδιοφυώς αποδομεί και διερευνά την ίδια την τέχνη της περφόρμανς.

Ο Tim Crouch πρωτοεμφανίστηκε στο Showcase του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του πειραματικού θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Tim Crouch θα βρεθεί στην Αθήνα για 4 μοναδικές παραστάσεις στο BIOS – το My Arm (30 & 31 Μαρτίου) και το An Oak Tree (1 & 2 Απριλίου).

An Oak Tree


Ένας πατέρας χάνει την κόρη του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η αντίδρασή του για να ξεπεράσει την απώλειά του είναι μια κολοσσιαία «προβολή»: νομίζει πως η κόρη του είναι το δέντρο δίπλα στο οποίο σκοτώθηκε. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο για εκείνον. Η ζωή του είναι πλέον σαν ένα θεατρικό έργο – κάθε τι αναπαριστά κάτι άλλο.

Ο άνδρας που τη σκότωσε είναι υπνωτιστής. Από τη στιγμή του ατυχήματος έχει χάσει την ικανότητά του να υπνωτίζει. Είναι ένας άνθρωπος που πνίγεται. Για εκείνον, όλα είναι πλέον ακριβώς αυτά που φαίνονται. Για πρώτη φορά από τη στιγμή του ατυχήματος οι δύο άνδρες συναντιούνται όταν ο πατέρας προσφέρεται ως εθελοντής στον υπνωτιστή.

To An Oak Tree είναι μια παράσταση για δύο. Ο υπνωτιστής είναι ο Tim Crouch. O πατέρας, όμως, είναι ένας διαφορετικός κάθε φορά ηθοποιός. Αυτός ο δεύτερος ηθοποιός, είτε άνδρας είτε γυναίκα, ανεβαίνει κάθε φορά στη σκηνή χωρίς να έχει δει, ή να έχει διαβάσει ούτε λέξη από το έργο στο οποίο θα παίξει εκείνο το βράδυ. Όπως ακριβώς η προβολή του πατέρα στο δέντρο, έτσι και αυτή είναι μια διαφορετική προβολή, μια διαφορετική σύμβαση: η σύμβαση της ερμηνείας του διαφορετικού ηθοποιού, του υπνωτιστή προς τον υπνωτιζόμενο, του κοινού προς τον ηθοποιό.

Το An Oak Tree αναμιγνύει την ανθρώπινη ικανότητα της προβολής με την τέχνη και την απώλεια μέσω μιας πραγματικά ζωντανής και περίεργα κωμικής αφήγησης. Πρόκειται για ένα πραγματικά γενναίο πείραμα της θεατρικής φόρμας, μέσω μιας δυνατής, αλλά και προσιτής ιστορίας. Ο δεύτερος ηθοποιός όχι μόνο υποστηρίζει την ιστορία, αλλά και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει κάποιον που ανακαλύπτει την ίδια του την ύπαρξη λεπτό προς λεπτό.

Κείμενο/ Ερμηνεία: Tim Crouch
Σκηνοθεσία: Tim Crouch, Karl James & ένας άγνωστος

My Arm


«Όταν ήμουν δέκα χρονών,  στην προσπάθεια να κάνω κάτι που θα είχε πραγματικό νόημα, σήκωσα το χέρι μου ψηλά, πάνω από το κεφάλι μου και δεν το ξανακατέβασα. Τώρα, τριάντα χρόνια μετά, αυτό το πράγμα έχει αποκτήσει τόση σημασία, που με τσακίζει.»

Το My Arm αφηγείται την ιστορία μιας κενής χειρονομίας. Είναι η εξομολόγηση ενός ανθρώπου που έχει ζήσει τριάντα χρόνια με το θάρρος εκείνου που δεν ήθελε να συμβιβαστεί. Σε αυτή τη περίοδο έχει γίνει από κλινικό πείραμα μέχρι και πρότυπο τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Η ιστορία παρουσιάζεται συνδυάζοντας ζωντανή περφόρμανς, φιλμ και animation αντικειμένων που φέρνει το ίδιο το κοινό μαζί του. Πάνω απ’ όλα, όμως, το My Arm είναι μια περφόρμανς για την μοντέρνα τέχνη, την ισχυρογνωμοσύνη και το πώς πράγματα που κάνουμε στα δέκα  μας χρόνια, μας στιγματίζουν για όλη μας τη ζωή. Μια ιστορία απλή, ειλικρινής και αστεία.

Το My Arm πρωτοπαρουσιάστηκε με τεράστια απήχηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003 (Traverse Theatre) και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Κείμενο/ Ερμηνεία: Tim Crouch
Ψηφιακό υλικό: Christian Dorley-Brown
Σκηνοθεσία: Tim Crouch, Karl James & Hettie Macdonald

«Ένα γοητευτικό σόλο κομμάτι από τον Tim Crouch…ένας τρυφερός, ζεστός και ταυτόχρονα πικρόχολα εκκεντρικός διαλογισμός για το τι σημαίνει να είναι κανείς φυσιολογικός σε ένα κόσμο που δε συγχωρεί.» The Herald

«…Ο Crouch είναι από τους πιο καθηλωτικούς περφόρμερ. Πειραματίζεται στη σκηνή με τη φύση της τέχνης και της περφόρμανς, παίρνοντας ρίσκα. …Αυτές τις στιγμές της παράστασης, ο Crouch είναι οπλισμένος και επικίνδυνος.» The Guardian
«

Ένα σαγηνευτικά παραπλανητικό και όμως τρομακτικά πιστευτό έργο για το πώς ένα αγόρι με το χέρι του στον αέρα μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω του. Ένα μικρό διαμάντι.» Evening Standard