Τι σημαίνει «σεξουαλικό κεφάλαιο»; Με ποιους τρόπους συσσωρεύεται, πώς κατανέμεται και πώς αλληλεπιδρά με τις κατηγορίες του φύλου και της κοινωνικής τάξης; Ποια είναι η σχέση του με τη σφαίρα της οικονομίας και της εργασίας στην εποχή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, δηλαδή στο σήμερα;

Η Eva Illouz και η Dana Kaplan επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν την τρέχουσα πολιτισμική πολιτική της ετεροφυλόφιλης ζωής, υποστηρίζοντας ότι η σεξουαλικότητα και το σεξ ‒αυτό το περίπλοκο κράμα αισθήσεων, αλληλεπιδράσεων και εμπειριών‒ έχουν αποκτήσει ολοένα εντονότερο οικονομικό χαρακτήρα κατά τη μετάβαση από τη νεωτερική στην υστερονεωτερική περίοδο. Οι συγγραφείς εντοπίζουν και αναλύουν τέσσερις διακριτές μορφές τις οποίες έχει προσλάβει η έννοια του σεξουαλικού κεφαλαίου ιστορικά, προτείνοντας την ιδέα του «νεοφιλελεύθερου σεξουαλικού κεφαλαίου» ως εμβληματική περιγραφή για τη διάβρωση των ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου/επαγγελματικού βίου στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού.

Μέσα από την εξέταση φαινομένων όπως η σεξεργασία, οι σεξουαλικές υποκουλτούρες ή τα εγχειρίδια με συμβουλές για βελτίωση της σεξουαλικής μας ζωής, αλλά κυρίως μέσα από τη μελέτη της διασύνδεσης μεταξύ σεξουαλικής υποκειμενικότητας και εργασιακής σφαίρας, το εξαιρετικά πρωτότυπο αυτό βιβλίο αναδεικνύεται άκρως επίκαιρο.

«Το βιβλίο “Τι είναι το σεξουαλικό κεφάλαιο;” θέτει ένα φιλόδοξο ερώτημα και προσφέρει τολμηρές και διαφωτιστικές απαντήσεις. Σε αυτή τη διεισδυτική θεωρητική ανάλυση που βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία, η Dana Kaplan και η Eva Illouz αποκαλύπτουν τους σύνθετους τρόπους με τους οποίους αναμειγνύονται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης λογικής η σεξουαλικότητα, η οικονομική αξία και η κοινωνική ανισότητα. Ένα συναρπαστικό βιβλίο που θα εμπνεύσει τη μελλοντική έρευνα».

-Viviana A. Zelizer, Princeton University

Eva Illouz

Η Eva Illouz είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και διευθύντρια σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορούν τα βιβλία της Γιατί πληγώνει ο έρωτας: Μια κοινωνιολογική ερμηνεία (2019) και Το τέλος του έρωτα: Μια κοινωνιολογία των αρνητικών σχέσεων (2021). Άλλα έργα της στα ελληνικά: Ψυχρή τρυφερότητα: Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού (Oposito, 2017) και, μαζί με τον Edgar Cabanas, Ευτυχιοκρατία: Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας κυβερνά τη ζωή μας (Πόλις, 2020).

Dana Kaplan

Η Dana Kaplan είναι κοινωνιολόγος του πολιτισμού και διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης και Επικοινωνίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Ισραήλ. Ειδικεύεται στη μελέτη της κουλτούρας της μεσαίας τάξης στο Ισραήλ, ερευνώντας πτυχές όπως η πνευματικότητα, η σεξουαλικότητα και οι νέες μορφές άυλης εργασίας υπό το καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού.