Η γκαλερί Α.Δ. παρουσιάζει μία νέα εικαστική έκθεση που προβάλλει τόσο έργα σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, όσο και έργα νεότερων καλλιτεχνών, βάζοντας σε σύγκριση τις συγγένειες μεταξύ τους.

Η έκθεση θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο, με τον τίτλο Τι είναι νέο και ενδιαφέρον;, ο οποίος θέτει προς συζήτηση το ερώτημα σχετικά με την τέχνη, χωρίς όμως να βιάζεται να δώσει σαφή απάντηση.

Τα έργα θα φιλοξενηθούν και στους δύο ορόφους της γκαλερί, περιλαμβάνοντας έργα των Nelly’s (1953), Κανιάρη (1969, 1970), Κεσσανλή (1957, 1971, 1986), Κουνέλλη (1965), Σαμαρά (1971, 1982), Steve Γιανάκου (1981, 2007), Ακριθάκη (1966, 1982), σε συνύπαρξη με έργα των Μάρκου, Χριστοδουλίδη, Βελώνη, Σαγρή, Χαρίση, Θεοδωρόπουλου, Νίκου Παπαδημητρίου, Τσιβόπουλου.

Γενικώς αποδεκτό είναι πως κάθε νέα γενιά καλλιτεχνών δημιουργεί την γλώσσα της μέσα στα κοινωνικά και πολιτιστικά συμφραζόμενα της εποχής της συνδιαλεγόμενη με το εγχώριο και διεθνές γλωσσικό και εννοιολογικό κεκτημένο, όπως αυτό διαχέεται μέσα από σχολές, σημαντικές εκθέσεις, βιβλία, περιοδικά και  συζητήσεις.

Και έτσι μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ανάμεσα στους δημιουργούς εκλεκτικές συγγένειες που αφορούν στη γλώσσα, στην μεθοδολογική προσέγγιση ή στην ποιητική των έργων τους.

Εκεί που αποσκοπεί αυτή η έκθεση είναι κυρίως στην παρουσίαση έργων Ελλήνων δημιουργών παρθενογενετικά, αλλά και των ίδιων, ώστε να μην τους βλέπουμε σαν διανοούμενους της εικαστικής γλώσσας, αλλά σαν ιδιόρρυθμες περιπτώσεις που δεν θα ήταν δυνατόν η δουλειά τους να έχει απήχηση στο απαθές κοινωνικό σύνολο.

Για παράδειγμα, σαν μία πρώτη διαπίστωση, παρατηρείται ότι τα assemblage του Χριστοδουλίδη ή του νεότερού του Βελώνη δημιουργούν ανοιχτούς σε περιεχόμενο και ερμηνείες διαλόγους με τα έργα του Κανιάρη.

Το ίδιο συμβαίνει ανάμεσα στα σχέδια της Σαγρή και τα έργα της περιόδου της Ρώμης του Κεσσανλή, τον αυτοαναφορικό κόσμο του Σαμαρά και εκείνον του Θεοδωρόπουλου, τις Mεταδομές του Κεσσανλή και τα τελευταία έργα του Παπαδημητρίου.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, θα δείτε έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Κωστή Βελώνη, Στηβ Γιανάκο, Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Βλάση Κανιάρη, Νίκο Κεσσανλή, Γιάννη Κουνέλλη, Νίκο Μάρκου, Nelly\’s, Νίκου Παπαδημητρίου, Παύλου, Χρύσας Ρωμανού, Γεωργίας Σαγρή, Λουκά Σαμαράς, Στέφανου Τσιβόπουλου, Χρήστου Χαρίση, Σάββα Χριστοδουλίδη.