Οι επιστήμονες της θάλασσας συναντούν την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε έναν ξεχωριστό εικαστικό διαγωνισμό. Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του στην Αθήνα, το πρόγραμμα PERSEUS διοργανώνει σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) εικαστικό διαγωνισμό και έκθεση με θέμα ‘Της θάλασσας εικόνες’ για τελειόφοιτους και απόφοιτους της Σχολής.

Τα έργα θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Α.Σ.Κ.Τ. από τις 10 ως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Είναι ένα καινοτόμο πάντρεμα της επιστήμης με την τέχνη, όπου οι δημιουργοί θα εμπνευστούν και θα αποτυπώσουν τα συναισθήματα και τα οράματα τους για την θάλασσα. Οι τρεις νικητές του διαγωνισμού θα βραβευθούν σε ειδική τελετή (28 Ιανουαρίου 2014 στις 19.30), παρουσία των εταίρων του προγράμματος από την Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται το ωκεανογραφικό ντοκιμαντέρ «Ναυτίλος», μία εντυπωσιακή παραγωγή που καταγράφει το θαλάσσιο οικοσύστημα και τον πλούτο της υποθαλάσσιας ζωής της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

PERSEUS

Το Ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα PERSEUS που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) έχει στόχο να εξερευνήσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και να διασφαλίσει την ποιότητα και την «υγεία» των θαλασσών, όπως ορίζει η Οδηγία-Πλαίσιο για την Θαλάσσια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των Ευρωπαϊκών θαλάσσιων υδάτων μέχρι το 2020.

53 Κορυφαία ερευνητικά κέντρα αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις από 21 χώρες από την Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν κοινές περιβαλλοντικές πιέσεις και να αναλάβουν δράση για την προστασία της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, την περίοδο 2012-2015.