Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά», το πρώτο μέρος της θεατρικής τετραλογίας «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή επεισόδια από την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Κύριος στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της βιωματικής πρόσληψης του «πολεμικού γεγονότος». Με τη δραματοποίηση του ιστορικού λόγου, με την άρση του από το επίπεδο της «διήγησης» στο ύψος της «μίμησης», συντελείται η αμεσότερη, δραστικότερη και ψυχαγωγικότερη επικοινωνία του βιώματος.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί, με μεγάλη επιτυχία, σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και φεστιβάλ. Αποτελεί για το νεανικό κοινό, κυρίως το μαθητικό του Γυμνασίου και του Λυκείου, ένα εξαιρετικά ωφέλιμο μάθημα. Ο παιδευτικός της χαρακτήρας αποτυπώνεται και στον προσανατολισμό της να διαφωτίσει τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς που παράγουν το πολεμικό φαινόμενο.

Ο «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος» επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Και, όπως μαρτυρεί η πείρα, όπου η γνώση και η ψυχαγωγία συναντιούνται το παιδευτικό αποτέλεσμα είναι πιο συναρπαστικό, πιο βαθύ και πιο αξιομνημόνευτο.

Μία συνεργασία της θεατρικής ομάδας Dramaticus και του Μορφωτικού & Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας «Δίπυλον».

Την παράσταση θα προλογίσουν ο Γιάννης Λιγνάδης και Δρ Ανδρονίκη Μακρή.

Συντελεστές:

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γουργουλιός
Κίνηση: Αουλόνα Λούπα
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Κινητοί Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας

Ηθοποιοί:

Βασίλης Αθανασόπουλος, Στέλιος Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Αουλόνα Λούπα, Ρίνος Τζανής.

Διάρκεια: 60 λεπτά

– Για Ενήλικες και νέους άνω των 14 ετών