Τα εγκλήματα των ναζί κατά της ανθρωπότητας μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία της επιζήσασας του Τερεζίενσταντ και διάσημης πιανίστριας Άλις Χερτζ Σόμμερ και του Πολωνοεβραίου ομήρου στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα Γιάνκελ Γουέρνικ.

Από την Πράγα του Μεσοπολέμου στη Βαρσοβία των απαρχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κοντσέρτα για πιάνο της Άλις στην τσεχική ραδιοφωνία και του Βλαντισλάβ Σπίλμαν στην πολωνική ραδιοφωνία. Οι εκτοπισμοί στα γκέτο και τα ανθρώπινα φορτία στα κέντρα εξόντωσης μέσα από ένα καλά οργανωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μία πιανίστρια και ένας εργάτης που δεν θα συναντηθούν ποτέ. Δύο στρατόπεδα, το ένα έξω από την Πράγα και το άλλο έξω από τη Βαρσοβία. Το Τερεζίενσταντ, η “βιτρίνα” των ναζί για την απόκρυψη των εγκλημάτων τους, δεν ήταν τίποτε λιγότερο από ένα διαμετακομιστικό κέντρο για τα κέντρα εξόντωσης της Ανατολικής Ευρώπης. Η Τρεμπλίνκα, ένα εργοστάσιο θανάτου, η κόλαση επί της γης.

Για να εξοντώσουν οι ναζί εκατομμύρια ανθρώπων σε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έπρεπε να γνωρίζουν ιατρική και γεωμετρία. Στην αναθεωρημένη δεύτερη έκδοση του βιβλίου “Τα τρένα της σιωπής” (1η έκδοση, 2019, εκδόσεις Γαβριηλίδης) παρουσιάζεται για πρώτη φορά η πρωτότυπη ερευνητική εργασία του συγγραφέα Θωμά Σίδερη σχετικά με τη “γεωμετρία του εγκλωβισμού”, που αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ταξιδευτής”.

Διαβάστε επίσης:

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Η αγαπημένη διοργάνωση του βιβλιόφιλου κοινού έρχεται στο Πεδίον του Άρεως!