Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών “Thermia Project”, σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού, εγκαινιάζει φέτος την πρώτη χρονιά λειτουργίας του στην Κύθνο ή αλλιώς Θερμιά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, θέλοντας να αποτελέσει έναν φορέα σύγχρονης τέχνης στο νησί. Η ονομασία Θερμιά προέρχεται από τις θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών, στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην πραγματοποίηση ενός συνόλου δράσεων, με στόχο τόσο την καλλιτεχνική έρευνα όσο και την αλληλεπίδραση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα επιθυμεί να εμπλακεί με την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσει ερεθίσματα μαζί της.

Συμμετέχουν: Αντωνάκης Χριστοδούλου (εικαστικός), Αλέξανδρος Σιμόπουλος (εικαστικός), Νίκη Σούμπαση (ερευνήτρια/ανθρωπολόγος)

Οι εικαστικοί Αντωνάκης Χριστοδούλου και Αλέξανδρος Σιμόπουλος, και η ανθρωπολόγος Νίκη Σούμπαση θα φιλοξενηθούν για έναν μήνα στην Κύθνο. Καλούνται να έρθουν σε επαφή με το νησί και τους κατοίκους του, τις σχέσεις μεταξύ τους, τον δημόσιο χώρο όπως αυτός γίνεται αντιληπτός στη νησιωτική ζωή, καθώς και με τις πολιτισμικές πτυχές και πρακτικές του τόπου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης, η οποία έρχεται σε διάλογο με την τοπική παράδοση. Για το ερευνητικό τους εγχείρημα θα συνομιλήσουν με ντόπιους, μεγάλους και μικρούς, ώστε να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της ζωής και της καθημερινότητας στο νησί. Η εξερεύνηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αντιλήψεων ως προς την έννοια της παράδοσης, και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας με τη σύγχρονη τέχνη, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζητούμενο της εικαστικής έρευνας.

Τα έργα που θα πραγματοποιήσουν κατά την παραμονή τους στο νησί θα εκτεθούν στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κύθνου από τις 20 έως 25 Αυγούστου, σε μια έκθεση σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού, με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Κύθνου και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.