Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  προσκαλεί τους μικρούς φίλους σε ένα θερινό τριήμερο μουσειοπαιδαγωγικό εργαστήριο τέχνης και γεμάτο… φως, παιχνίδι και ξεγνοιασιά!

Για τρεις συνεχόμενες συναντήσεις, Τετάρτη 09.07, Πέμπτη 10.07 και Παρασκευή 11.07, οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν τις «μαγικές» ιδιότητες του φωτός μέσα από βιωματικά παιχνίδια με τα έργα τέχνης του μουσείου και θα εκφραστούν εικαστικά.

Τετάρτη 09.07

Ηλικίες 4-6: Φως και Διαφάνεια

Τι συμβαίνει όταν το φως και η διαφάνεια συνυπάρχουν; Πώς τα χρώματα διαχέονται στο χώρο; Με αφορμή το χρώμα και τη διαφάνεια, όπως αποτυπώνονται στο έργο του Lionel Estève, τα παιδιά πειραματίζονται πάνω σε διάφανα υλικά και ανακαλύπτουν διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής.

Ηλικίες 6-8: Φως και  Σκιά

Ποιός (δεν) φοβάται το σκοτάδι; Πως προκύπτουν οι σκιές; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φως ή όταν μπει ένα εμπόδιο σε αυτό; Μπορούμε να παίξουμε με τις σκιές και να ταξιδέψουμε σε παράξενους τόπους; Τι θα συμβεί αν αντιληφθούμε τις ιδιότητες τους, τις κατευθύνουμε και τελικά τα τους δώσουμε ένα… πεδίο έκφρασης;

Πέμπτη 10.07

Ηλικίες 4-6: Φως και Σκιά

Υπάρχει σκιά δίχως φως; Τι αποτυπώνεται στη σκιά από την πραγματικότητα που βλέπουμε στο φως της μέρας; Τα γλυπτά της Άλεξ Μυλωνά μας μεταφέρουν στον κόσμο των σκιών και μας δίνουν έμπνευση για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο θέατρο σκιών.

Ηλικίες 6-8: Φως = Χρώμα

Τι είναι το φως; Μπορώ να το δω, αλλά δεν  μπορώ να το πιάσω! Τι ιδιότητες προσδίδει το φως στα αντικείμενα; Τι συμβαίνει όταν στη γαλάζια θάλασσα βυθίζεται ένας κατακόκκινος ήλιος; Μέσα από βιωματικά παιχνίδια θα «συλλέξουμε» χρώματα από τη φύση και τα έργα τέχνης του μουσείου, θα ανακαλύψουμε τη δύναμη του φωτός και τη σχέση του με τα χρώματα και θα δημιουργήσουμε με φως και… χρώμα.

Παρασκευή 11.07

Ηλικίες 4-6: Ζωγραφική με Φως

Πώς μπορούμε να ζωγραφίσουμε με φως; Τι είναι η Light Art; Με αφορμή τις φόρμες των έργων της Chryssa, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους light painting.

Ηλικίες 6-8: Φως + Αντανακλάσεις

Το φως και η διαδρομή του. Οι ακτίνες του φωτός και η συνάντησή τους με μια επιφάνεια. Από νερό, διαφάνεια, γυαλί, καθρέφτες. Η επιστροφή τους στο δικό μας βλέμμα μέσα από αντανακλάσεις, είδωλα, παραμορφώσεις, λάθη και ψευδαισθήσεις .  Πώς έγιναν αφετηρία έμπνευσης για τους καλλιτέχνες; Πώς μπορούμε να στείλουμε κι εμείς μηνύματα με το φως;

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.

 

Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ.

Επικοινωνία:

Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικός Τέχνης

Γεωργία Κουρκουνάκη, Παιδαγωγός-Μουσειολόγος ΜΑ

Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ

Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός-Μουσειολόγος ΜΑ, Med