Το Θέατρο της Ημέρας και η ομάδα ΣυνArtηση παρουσιάζουν το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη με τίτλο “Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεστε!”, σε σκηνοθεσία από τον Ιωάννη Παπλωματά.

 

Η εκ των πρωταγωνιστριών του έργου Θεοδώρα Παπαϊωάννου, μίλησε στο www.culturenow.gr σχετικά με το έργο, με τους 3 ρόλους που ερμηνεύει σε αυτό, αλλά και για την τωρινή κατάσταση που όλοι βιώνουμε, στον εργασιακό τομέα.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Συμμετέχετε στην παράσταση του έργου του Αντώνη Τσιπιανίτη,“Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεστε!”. Θα μας δώσετε τη δική σας οπτική για το έργο;

Θεοδώρα Παπαϊωάννου: Διαβάζοντας για πρώτη φορά το έργο πριν τρεις μήνες περίπου, το θεώρησα πολύ επίκαιρο, ευρηματικό και ειρωνικό συνάμα. Το θέμα του αποτελείται απ’ όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας όσον αφορά τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας καθώς και τους χαμηλούς μισθούς. Κατά την άποψή μου αυτό που κυρίως θίγει το έργο μέσα απο τις κωμικοτραγικές καταστάσεις είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

C.N.: Θα μας μιλήσετε για τους δικούς σας ρόλους στην παράσταση;

Θ.Π.: Στο έργο έχω τρεις ρόλους. Και οι τρεις ρόλοι ενώ είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους έχουν ένα κοινό σημείο: την εργαζόμενη γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, τα άγχη, τις ανασφάλειες, τον έρωτα… Όλα όσα συμβαίνουν και στη ζωή.

 

C.N.:Πρόκειται για ένα έργο, που δείχνει με μαύρο χιούμορ, τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Με ποιους ακριβώς τρόπους το πετυχαίνει αυτό ο συγγραφέας;

Θ.Π.: Διαβάζοντας το έργο ήμουν σίγουρη οτι είχε γραφτεί πρόσφατα. Εξεπλάγην όταν μου είπε ο κ. Τσιπιανίτης ότι το έγραψε πριν από τέσσερα χρόνια! Είναι ένα απίστευτα προφητικό έργο το οποίο αποκαλύπτει το μέλλον της Ελλάδας, από μια άλλη ματιά, όσο σκληρό κι αν είναι αυτό.

 

C.N.: Είδατε στο έργο, ομοιότητες με περιπτώσεις που έχετε ακούσει ή ακόμη και συναντήσει η ίδια, κατά την αναζήτηση εργασίας;

Θ.Π.: Δυστυχώς ναι. Όλα όσα διαδραματίζονται στο έργο είναι καταστάσεις που πάνω-κάτω όλοι συναντάμε είτε κατά την αναζήτηση εργασίας είτε μετέπειτα στο εργασιακό περιβάλλον.

 

C.N.: Πώς αισθάνεστε όταν παρουσιάζετε θεατρικά μια ζοφερή κατάσταση, επιδιώκοντας να προσφέρετε έτσι γέλιο στους θεατές;

Θ.Π.: Επιδίωξη της παράστασης δεν είναι απλά το γέλιο, αλλά κι ο προβληματισμός.

 

C.N.: Ο θίασος αποτελείται από νέους ηθοποιούς όπως και εσείς, οι οποίοι έχετε επίσης πληγεί από την κρίση. Πώς νιώθετε που παρουσιάζετε “τις ζωές σας”;

Θ.Π.: Νιώθω τυχερή που συμμετέχω σ’ ένα έργο με τίτλο “Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεσθε!”, μια φράση που όλοι οι νέοι άνθρωποι αδημονούν ν’ ακούσουν.

 

C.N.: Τι είναι αυτό που σας προσελκύει περισσότερο στο έργο, αλλά και στο δικό σας ρόλο;

Θ.Π.: Η ανατροπή του έργου, το πως ξεκινάει και πως καταλήγει.

 

C.N.: Τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε στην τέχνη της υποκριτικής;

Θ.Π.: Δεν μου είναι εύκολο να το ονομάσω ακριβώς, ίσως είναι μια ανησυχία που έχω μέσα μου και την εκφράζω μέσω της υποκριτικής.

 

C.N.: Ποιες υπήρξαν οι καλλιτεχνικές σας επιρροές;

Θ.Π.: Απο μικρή είχα την ανάγκη να βρίσκομαι σε ομάδα. Έτσι σε ηλικία 3,5 χρονών ξεκίνησα μαθήματα κλασσικού μπαλέτου. Μου άρεσε η έκφραση μέσω του χορού. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα το θέατρο το οποίο λατρεύω και είναι βασική μου ανάγκη.

 

C.N.:Πέραν της συγκεκριμένης παράστασης, έχετε κάποια άλλα σχέδια για τη συνέχεια, τα οποία μπορείτε να μας ανακοινώσετε;

Θ.Π.: Παράλληλα βρίσκομαι σε περίοδο προβών για την παράσταση “Ραντεβού στα τυφλά”  η οποία θ’ ανέβει στον Χώτο Τέχνης Βρυσάκι στις 15 Ιουλίου και πάλι απο την ομάδα ΣυνArtηση σε κείμενο και σκηνοθεσία αυτή τη φορά του Νότη Παρασκευόπουλου.