Τι μπορεί να κάνει κανείς με ένα κλασσικό ρομάντζο του 1920; Θεωρητικά τίποτα. Μια παραλλαγή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας κάπου στην Κωνσταντινούπολη, αγαπημένο έργο στα ρεπερτόρια των μπουλουκιών του παλιού καιρού, δεν αφορά ούτε το σύγχρονο δημιουργό ούτε το σύγχρονο θεατή.

Χρειάστηκε η διασκευή του κειμένου του Δ. Παπαδόπουλου, η εκτενής έρευνα στα ανεβάσματα των λαϊκών θιάσων και κυρίως η πλήρης απενοχοποίηση μας απέναντι στο ρομαντικό κλισέ και στο παλιομοδίτικο του έρωτα για να δοθεί η απάντηση.

Είναι η τρίτη σαιζόν – φέτος στην κεντρική σκηνή του θεάτρου του Ν. Κόσμου – που η Ωραία του Πέραν έρχεται να μας πει την μοιραία ιστορία δυο ερωτευμένων νέων με τη βοήθεια της ζωντανής μουσικής και των φολκλόρ «εργαλείων» των μπουλουκιών.

Τόσο απλά. Τόσο οικεία. Τόσο νοσταλγικά. Καμιά φορά αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να συνομιλήσει κανείς με μια έννοια τόσο ουσιώδη και τόσο απαραίτητη όσο ο έρωτας.

Για μένα, η παράσταση αυτή μέσα στη λιτότητα και την «αφέλεια» του ανεβάσματος της καταφέρνει ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Αισθάνεσαι βλέποντας  την – αλλά και δημιουργώντας την ομολογώ – αυτό που νιώθει κανείς όταν κοιτάζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που περπατούν στο δρόμο πιασμένοι χέρι χέρι.

Info:

Η Θεοδώρα Καπράλου αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πρόβες για την επανάληψη της «Φιλουμένα» στο θέατρο Διάνα σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, ολοκληρώνει τη διασκευή για την παράσταση «Αρίστος» σε σκηνοθεσία Γ. Παπαγεωργίου στο θέατρο του Ν. Κόσμου και προετοιμάζεται για τον «Ρομπ», το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε σκηνοθεσία Δ. Καραντζά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

[Φωτογραφία θέαμτος: ©Δομνίκη Μητροπούλου]

Η Ωραία του Πέραν παρουσιάζεται για 3η χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Θεοδώρας Καπράλου και Γιώργου Παπαγεωργίου.


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:

Η ωραία του Πέραν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου | Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:15 – έως 21 Ιανουαρίου | nkt.gr