Η Ομάδα 2+2 με σκηνοθέτη την Άννα Γαρεφαλάκη, ανεβάζει, στα πλαίσια του OffOff Athens Festival , κείμενα της Ισμήνης Χλιόβα – Μπιτζάνη υπό τον τίτλο “Way Out”.

 

Από τη Φωτεινή Τσαρδούνη

 

Πρόκειται για μικρές, αυτοτελείς ιστορίες. Από αυτές που μας κατακλύζουν ως εσωτερικοί συλλογισμοί ή και χείμαρροι ξεπηδώντας από μια μικρή, τις περισσότερες φορές, αφορμή. Είναι φορές που είμαστε ξύπνιοι και είναι σα να ζούμε μέσα σε όνειρο. Έπειτα από μια τυχαία συνάντηση η φαντασία μας παίρνει τα ηνία και θέτει μπροστά μας τις πιθανότητες για μια απτή ζωή. Ένας εφιάλτης, ένα ασυνείδητο που πάλλεται να βγει στην επιφάνια μας κυνηγά σαν άγρια αρκούδα και ψάχνουμε ένα καταφύγιο, έναν άνθρωπο πλάι μας, να μοιραστούμε αυτό το κακό, να το ξορκίσουμε. Η ανάγκη ν’ ακουμπήσουμε σ’ έναν ώμο μας κάνει πιο προσηνείς. Και η ανάγκη μας κάνει να ψάχνουμε τρόπους διεξόδου.

 

Ιστορίες με ρομαντισμό, αλλά και στοχασμό. Αυτοτελείς, σύντομες και αποσπασματικές κάποιες φορές. Σα να σταματά ο χρόνος και να φωτογραφίζονται ανθρώπινες σκέψεις και ανησυχίες, οι ελλείψεις και οι επιθυμίες. Ανθρώπινες στιγμές που «μοντάρονται» για τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης. Υπάρχουν βίντεο που λειτουργούν συμπληρωματικά, παίρνουν το ρόλο του σκηνικού χαλιού εντείνοντας την περιγραφή των ηρώων, ή καθοδηγώντας τον θεατή σε μια προεπιλεγμένη ατμόσφαιρα. Η μουσική επίσης είναι πρωτότυπη, με τραγούδια που ερμηνεύουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί. Προσθέτουν και αυτά μια πτυχή στα πορτραίτα των εκάστοτε ηρώων. Συνδετικοί κρίκοι μεταξύ πλατείας και σκηνής είναι οι ηθοποιοί με τις ιστορίες που φέρουν ως ρόλοι. Αυτοί οι κρίκοι ήταν στην αρχή της παράστασης αρκετά εσωστρεφείς. Δεδομένου ότι ο περιορισμός του φεστιβάλ είναι 35 λεπτά παράστασης, ο χρόνος οφείλεται να είναι εξ αρχής αξιοποιήσιμος. Τα πρώτα λεπτά λοιπόν, πέρασαν με αρκετή απόσταση μεταξύ ημών των θεατών και των ιστοριών. Όσο περνούσε η ώρα όμως, παρά τις όποιες παραφωνίες , ολοένα και περισσότερο οι ηθοποιοί βυθίζονταν σε αυτό που καλούνταν να κάνουν και ο καθένας αναμετρούνταν με το δικό του προσωπικό υλικό. Ξεχώρισαν έτσι για την ενέργεια, την προσήλωση και για την μετάδοση της ιστορίας τους ο Κωνσταντίνος Αμπατζίδης και η Νάνσυ Παπαϊωάννου.