Το Θέατρο Πορεία ξεκινά την καλλιτεχνική σεζόν 2016 – 2017 με νέες παραστάσεις, επαναλήψεις 2 επιτυχημένων παραστάσεων και συνεργασίες, που εγγυούνται και φέτος μία ενδιαφέρουσα θεατρική χρονιά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου, σημειώνει:

Το θέατρο Πορεία, κατά κοινή ομολογία, την τελευταία πενταετία διανύει την πιο επιτυχημένη περίοδο του. Έχοντας από το 2000 -οπότε ξεκίνησε την ανακαινισμένη λειτουργία του- καταθέσει παραστάσεις σταθμούς όπως «Το κτήνος στο φεγγάρι», «Φρεναπάτη», «Οικόπεδα με θέα», «Δάφνις και Χλόη», ή «The Man who», συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να ανταποκρίνεται στις ούτως ή άλλως υψηλές απαιτήσεις του σταθερού –και διαρκώς αυξανόμενου–  κοινού μας, με παραγωγές υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και διεθνείς συνεργασίες.

Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι τη «Μεγάλη Χίμαιρα» στο τέλος αυτής της σεζόν θα την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 80.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους πολλοί που πήγαν στο θέατρο για πρώτη φορά, ή ότι οι «Τρεις αδερφές» ήταν μονίμως γεμάτες με αναμονή για αρκετές εβδομάδες για εύρεση εισιτηρίου! Η «Μιράντα»  του υπέροχου και πανευρωπαϊκώς αναγνωρισμένου Όσκαρας Κορσουνόβας κέρδισε κι αυτή πέρυσι το στοίχημα, καθώς ήταν μια παράσταση υψηλής θεατρικής τέχνης· η «Μιράντα» ολοκληρώνει τη διαδρομή της στο φετινό διεθνές φεστιβάλ «Δημήτρια της Θεσσαλονίκης.

Το θέατρο Πορεία έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζει ρεπερτόριο εναλλάσσοντας δύο ή και τρεις παραγωγές του μέσα στην εβδομάδα, πράγμα που απαιτεί εξαιρετική οργάνωση, τεχνική επάρκεια, αλλά και εφευρετικότητα, ώστε το ένα πολύπλοκο σκηνικό να κουμπώνει πάνω στο άλλο.  Επίσης έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εν μέρει σταθερό ensemble ηθοποιών που θα το παρομοίαζε κανείς με εκείνο ενός μικρού «Εθνικού θεάτρου»: φέτος στις παραστάσεις μας εμφανίζονται τριάντα ηθοποιοί, όλοι από τους καλύτερους της γενιάς τους!

Παράλληλα με τις κεντρικές μας παραγωγές, πάντοτε δίνουμε την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν ή να ξαναπαρουσιάσουν τις δουλειές τους, όπως φέτος με την επανάληψη της «Σκακιστικής Νουβέλας» σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου και το «21’» του Άρη Μπινιάρη.

Η σκηνοθεσία του έργου «Οι Τρειςευτυχισμένοι» από τον Γιάννη Χουβαρδα, προσθέτει ένα ακόμα πολύτιμο λιθαράκι στην πολιτική των συνεργασιών: μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών ενώνει τις δυνάμεις γης στην ξεκαρδιστική κωμωδία του Λαμπίς, πράγμα ιδιαίτερα ερεθιστικό για όλους αλλά περισσότερο για εμένα προσωπικά που επανέρχομαι γι’ αυτόν τον λόγο στη σκηνή σε έναν μεγάλο ρόλο.

Η «Αγριόπαπια», που θα ανεβάσουμε του χρόνου, είναι μια πολύ μεγάλη παραγωγή 15 ηθοποιών και μια δική μου διαχρονική επιθυμία να ασχοληθώ με τον Ίψεν. Το ensemble του θεάτρου μας, λοιπόν, εμπλουτίζεται με εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως η Λένα Δροσάκη, ο Γιάννης Κότσυφας, ο Γιάννος Περλεγκας, ο Θέμης Πάνου και πολλοί άλλοι. Στόχος μου είναι στην παράσταση αυτή να τεθεί επί τάπητος -με πολύ δημιουργικό και ειλικρινή τρόπο- το θέμα του ψεύδους,  και ασφαλώς του «ζωτικού» ψεύδους, ένα μέγα ζήτημα των καιρών μας.
Στα μελλοντικά μου σχέδια βρίσκονται η επανασύνθεση της «Λήθης» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε μια νέα –τρίτη, πια– εκδοχή με άλλη ηθοποιό, έτσι ώστε 6 χρόνια μετά  την πρώτη της παρουσίαση να «ξανασυστηθεί» στο αθηναϊκό κοινό ο μονόλογος που έκανε τόση αίσθηση τότε, αλλά και η εκ νέου ενασχόληση μου με τη λογοτεχνία, και πιθανώς τον Καραγάτση, αλλά με τελείως διαφορετικό από της «Χίμαιρας» τρόπο.

Τέλος, «στα όνειρά μου» περιλαμβάνεται η ενασχόληση με το αρχαίο δράμα, μόνο όμως με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσω να εξασφαλίσω την οικονομική επιβίωση ενός δωδεκάμηνου, ίσως, στούντιο, κατά το οποίο ολόκληρη η δημιουργική ομάδα να έχει τον χρόνο και τα μέσα, ώστε να προετοιμαστεί και να εξοικειωθεί με την πρόταση μου.

Καλή σεζόν
Δημήτρης Ταρλοου

Οι παραστάσεις συνοπτικά:

Μ. Καραγάτση
Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Από 28 Σεπτεμβρίου 2016


Τρεις αδερφές, του Αντόν Τσέχωφ

Απόδοση – Δραματουργία: Δημήτρης Τάρλοου


Από 26 Οκτωβρίου 2016

Το ‘21
του Άρη Μπινιάρη
Από 31 Οκτωβρίου 2016, για 5 μόνο παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 21:00

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ
του Στέφαν Τσβάιχ
Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Ερμηνεύει ο Γιάννης Νταλιάνης
Από 1 Δεκεμβρίου 2016, για 6 μόνο παραστάσεις κάθε Πέμπτη στις 21:30.

Οι Τρειςευτυχισμένοι 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Από 21 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΡΑΝΤΑ
βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Oskaras Korsunovas
Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο των Δημητρίων
14, 15 & 16 Οκτωβρίου