Ο Mack the Knife, η μπαλάντα του Kurt Weill σε στίχους Bertolt Brecht, είναι το σημείο αναφοράς στην performance που η Μαρίκα Κλαμπατσέα, Σοπράνο Πιανίστρια και Συνθέτης στην πρωτοποριακή μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, θα παρουσιάσει στον Ιανό.

Μετά “Τα Τραίνα”, αυτά που μετέφεραν εκατομμύρια Εβραίων και πολιτικών κρατούμενων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής, η performance “THE SHARK”, “O Καρχαρίας”, γίνεται και μια έννοια για τη Μαρίκα,  που σηματοδοτεί την αδηφάγο συντηρητική και ρατσιστική κοινωνία του σήμερα, πλέκοντας γύρω του και το νήμα μιας μουσικής διαδρομής που διασχίζει όλη την Ευρώπη ξεκινώντας από τον Μεσοπόλεμο και φτάνοντας ως την μεταπολεμική περίοδο.


Θα ακουστούν έργα των Hanns Eisler, Kurt Weill, Gustav Mahler, τραγούδια στην εβραιογερμανική διάλεκτο Yiddish όπως χαρακτηριστικά το απαγορευμένο ταγκό “Makh zu die eygelekh”, νανούρισμα, του συνθέτη David Beygelman που εξοντώθηκε στον θάλαμο των αερίων του Auschwitz, spirituals, blues και ανάμεσα σε άλλα, τραγούδια του Πολωνού συνθέτη και τραγουδοποιού Aleksander Kulisiewitz. Στη μουσική αυτή αναδρομή “The Shark” θα υπάρχουν και συνθέσεις – ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί της Μαρίκας Κλαμπατσέα, όπως χαρακτηριστικά ο αυτοσχεδιασμός στο “Un Bel di vedremo” άρια από την Madamme Butterfly του Giacomo Puccini  όπου τραγουδά επιθετικά, ενώ συνοδεύεται από το πιάνο που παίζει η ίδια φτάνοντας τη φωνή της στα άκρα..Η πρόκληση για την μουσική αυτή “επίθεση” και ερμηνεία, είναι η ταύτιση της Μαρίκας με το δράμα της Γαλοεβραίας σοπράνο και πιανίστριας Fania Fenelon και η οργή που θα μπορούσε να έχει απέναντι στους ναζιστές αξιωματικούς των Ες Ες, όταν την εξανάγκαζαν να τραγουδά την άρια αυτή στην ορχήστρα του στρατοπέδου του Auschwitz. 


Η performance “THE SHARK” συνθέτει και φέρνει στη μνήμη τη μουσική του καμπαρέ του Μεσοπόλεμου, με τραγούδια σε στίχους του Bertolt Brecht και μουσική των Weill, Eisler, που ζωντανεύουν και παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την Παρωδία – ερμηνεία της Μαρίκας˙ τραγούδια ακόμη, σαν το Lilly Marleen που έχει ερμηνεύσει η, Marlen Dietrrich ή το Partizan του. Leonard Cohen. Η Μαρίκα στο The Shark θα ερμηνεύσει πιστά φέρνοντας πάλι στο φως μέρος της συλλογής της μουσικής και των τραγουδιών, που γράφτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και γκέτο – εμπειρία των ανθρώπων που βρήκαν τη δύναμη να κάνουν τον πόνο και τον φόβο τους τραγούδι, να ξορκίσουν τον θάνατο με την τέχνη. Μαρτυρίες εκφρασμένες μέσα από μια μουσική που απαγορεύτηκε αλλά τραγουδήθηκε και υμνεί την ανθρώπινη ζωή, θυμίζοντας πως η δύναμη και η θέληση που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του, μπορεί να νικήσει ακόμη και τις πιο ακραίες μορφές βίας, καταπίεσης και ρατσισμού.

Μαρίκα Κλαμπατσέα, πιάνο-φωνή
Κώστας Παπαδόπουλος, πιάνο
Βαγγέλης Χρήστου, ηθοποιός