Το “The Peasants” είναι η τραγική ιστορία μίας κόρης αγροτών, της 19χρονης Jagna, που αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερο, πλούσιο αγρότη, παρά το γεγονός πως είναι ερωτευμένη με τον γιο του. Με τον καιρό, γίνεται αντικείμενο ζήλιας και μίσους στο χωριό της και πρέπει να αγωνιστεί για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Η ταινία αποτυπώνει τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής στην ύπαιθρο της Πολωνίας, τον 20ο αιώνα.

Το μυθιστόρημα «The Peasants» – το βιβλίο στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως «Οι Χωριάτες» – γράφτηκε από τον Βλάντισλαβ Ρέιμοντ. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά σε τέσσερα μέρη, όπου το καθένα αντιπροσώπευε μια «εποχή» της ζωής των αγροτών πρωταγωνιστών του, μεταξύ 1904 και 1909, και ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ρέιμοντ βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1924. 

Την σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει η Ντορότα Κομπιέλα, ενώ το αισθητικό ύφος της ταινία θα αντλήσει έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα «Νέα Πολωνία» . Πρώτα θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα με κανονικούς ηθοποιούς και ύστερα το κάθε καρέ της ταινίας θα μετατραπεί σε ελαιογραφίες.