Το Outreach Project είναι μια μοναδική πρωτοβουλία που προάγει το νεοελληνικό θεατρικό έργο και αναδεικνύει καίρια ζητήματα αυτοπροσδιορισμού και ενθάρρυνσης της ορατότητας και της κοινωνικής αποδοχής.

Συγκεκριμένα, μέσα από οκτώ πρωτότυπα θεατρικά έργα νέων δημιουργών, διερευνώνται ζητήματα έμφυλης ταυτότητας και σεξουαλικότητας, σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων, εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας και ισότητας των ευκαιριών.

Τα έργα των νέων συγγραφέων που θα παρουσιαστούν είναι αποτέλεσμα του τρίμηνου δημιουργικού εργαστηρίου θεατρικής γραφής που επιμελήθηκαν, στο πλαίσιο του “OutReach Project”, οι διακεκριμένοι δραματουργοί Άκης Δήμου, Νίνα Ράπη, Ανδρέας Φλουράκης και Σοφία Καψούρου.

Τα οκτώ έργα επελέγησαν ανάμεσα σε 50 προτάσεις νέων δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση των Συνεργειών Πολιτισμού, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας θεατρικής γραφής που θα επαναπροσδιορίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση και θα προβάλλει φωνές νέων συγγραφέων, που προτάσσουν με τη γραφή τους την ανοιχτότητα, τη συμπερίληψη και την επικοινωνία με το Άλλο.

Τα οκτώ αυτά πρωτότυπα έργα θα παρουσιαστούν με τη μορφή θεατρικών αναγνώσεων, ανοιχτών στο κοινό, στις 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου, δύο ανά ημέρα, από τις 7 μ.μ. έως και τις 11 μ.μ. επιχειρώντας να διερευνήσουν ζητήματα ταυτότητας, να διεγείρουν συναισθήματα και να κεντρίσουν τη σκέψη και τη φαντασία του θεατή. Την ανάγνωση κάθε έργου θα ακολουθεί δημιουργικός διάλογος μεταξύ κοινού και συγγραφέα, με συντονιστή των συζητήσεων τον Παναγιώτη Κορδούτη, Καθηγητή της Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, το κοινό θα κληθεί να ψηφίσει τα τρία πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα έργα μαζί με την Επιτροπή Αξιολόγησης, τα οποία θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη, σε ένα τριήμερο σκηνοθετημένων αναλογίων, ανοιχτό στο κοινό, με τη συμμετοχή ηθοποιών, μουσικών και σκηνοθετών της συμπρωτεύουσας.

Το “OutReach Project 2” τελεί υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπό την επιμέλεια του Κώστα Θεωνά, καλλιτεχνικού διευθυντή των Συνεργειών Πολιτισμού. Υλοποιείται με τη συνεργασία του Θεάτρου VAULT, του Θεάτρου Τ, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Εκδοτικού Οίκου “AΠΑΡΣΙΣ”, που θα εκδώσει τα τρία επικρατέστερα έργα σε έντυπη μορφή.

Πρόγραμμα θεατρικών αναγνώσεων στο θέατρο Vault

Δευτέρα 23/1
19:00 – 21:00 Πέννυ Μηλιά «Η Αντιγόνη, οι ξένοι και η φωτιά»
21:15 – 23:00 Γιώργος Λαμπίρης «Μην έρθεις νύχτα»

Τρίτη 24/1
19:00 – 21:00 Γιάννης Φασόης «Κονιάκ 0 αστέρων»
21:15 – 23:00 Ελένη Λούκου «Η Μ. και ο Χ.»

Τετάρτη 25/1
19:00 – 21:00 Σπύρος Καρράς «Litten»
21:15 – 23:00 Χριστόφορος Κώνστας «Η Παραλία μου»

Πέμπτη 26/1
19:00 – 21:00 Μαρία Αιγινίτου «Θανάσιμα»
21:15 – 23:00 Χαρά Κονταξάκη «Speed Dating»