Το Bios φιλοξενεί τους Forced Entertainment οι οποίοι θα παρουσιάσουν την παράσταση The Notebook, βασισμένη στο βιβλίο της Ágota Kristóf.

Οι Forced Entertainment παρουσιάζουν το The Notebook, την πιο πρόσφατη περφόρμανς τους που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Το The Notebook, βασισμένο στην ομώνυμη βραβευμένη νουβέλα της ουγγρικής καταγωγής  συγγραφέα Ágota Kristóf έρχεται μόνο για τρεις παραστάσεις στο Bios.Tesla.

H ιστορία δύο δίδυμων αδελφών που καταφεύγουν στην ουγγρική εξοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μένουν στην εξαθλιωμένη φάρμα της γιαγιάς τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Τα δύο παιδιά που δεν έχουν όνομα, είναι κοινωνικά αποκλεισμένα, παλεύουν να επιβιώσουν και μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από ένα σκληρό ιδιωτικό κώδικα. Όσο ο πόλεμος βαθαίνει, εμφανίζονται ως αγωνιζόμενοι ηθικολόγοι που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους ακολουθώντας ηθικούς κανόνες την ίδια στιγμή που η κεντρική Ευρώπη καταρρέει από τη διαφθορά, τη σκληρότητα και τον οπορτουνισμό.

Σε σκηνοθεσία του Tim Etchells, το The Notebook είναι ένας εκτυλισσόμενος κόμπος αφελούς λογικής που πλέκει το σκοτεινό και υποδόριο χιούμορ που αναδύεται από τις δυσχερείς συνθήκες πολέμου – θέτοντας ερωτήματα προσωπικής ηθικής και πολιτικής σε ένα ευρύτερο πολεμικό κλίμα, ερωτήματα που μας απασχολούν έντονα στον σύγχρονο σημερινό κόσμο.

Ο Tim Etchells και ο Richard Lowdon των Forced Entertainment αφηγούνται την ιστορία των διδύμων δίπλα – δίπλα σε μια ανησυχητική και αφύσικη διπλή δράση η οποία παγιδεύει δύο άτομα μέσα σε μία φωνή και σε κοινή αντίληψη. Ο αφηγηματικός λόγος της Kristóf – τολμηρός, κοφτός και συμπυκνωμένος – αποτελεί την τέλεια βάση για μια ακαταμάχητη Forced Entertainment παράσταση.

Ο Tim Etchells, καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. Στην Αθήνα θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να τον δούμε επί σκηνής να πρωταγωνιστεί στην παράσταση, πράγμα που συμβαίνει για τρίτη φορά στην 32χρονη πορεία της ομάδας.

Διεγερτικό.. μας υπενθυμίζει την πλούσια γλώσσα ενός θιάσου…που βρίσκεται ακόμη στην κορυφή του παιχνιδιού

Lyn Gardner, The Guardian

H πρώτη φορά στα 30 χρόνια ιστορίας των Forced Entertainment που διασκευάζουν νουβέλα επί σκηνής – το αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητο και αφοπλιστικό.

The Stage

Σπουδαίο θέατρο, και τόση ευχαρίστηση να βλέπεις τους Forced Entertainment να ανακαλύπτουν νέους τρόπους μετά από τριάντα χρόνια επιτυχίας και να συνεχίζουν να ασκούν τέτοια γοητεία στο κοινό.

Τotal Theatre

Συντελεστές:

Σύλληψη- Δραματουργία: Forced Entertainment
Σκηνοθεσία: Tim Etchells
Περφόρμερς: Tim Etchells & Richard Lowdon
Μετάφραση: Χρύσα Τσαμαδού/ Εκδόσεις Εξάντας, 1987

Οι Forced Entertainment, η διασημότερη εταιρεία του βρετανικού avant-garde θεάτρου, δημιουργεί περφόρμανς που σπρώχνουν τα όρια του θεάτρου από το 1983.

Το The Notebook είναι η πρώτη παράσταση της ομάδας που βασίζεται σε νουβέλα, η ομάδα είναι γνωστή για τις πρωτοποριακές devised παραστάσεις της και τη δημιουργία κειμένου μέσα από την ομαδική δουλειά που περιλαμβάνει τη συζήτηση, τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό.

Οι Forced Entertainment αποτελούνται από έξι βασικά μέλη που δουλεύουν σταθερά μαζί έχοντας επιτύχει μια ξεχωριστή σταθερή συνεργασία. Η δουλειά τους ξεχωρίζει και προκαλεί, βρίσκει ευχαρίστηση στο να σπάει τις θεατρικές συμβάσεις και τις προσδοκίες των θεατών. Η προβληματική τους περιστρέφεται γύρω από τη σύγχρονη αστική ζωή, τους μηχανισμούς του θεάτρου, και το ρόλο του κοινού, έχοντας διαγράψει μια πορεία που μετράει πάνω από 30 χρόνια, τους έχει χαρίσει διεθνή φήμη και τους καθιστά μοναδική περίπτωση πρωτοπορίας του devised θεάτρου.

Οι Forced Entertainment έρχονται για πέμπτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του Bios, όπου και έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους όλες τις φορές έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα.

* Το Notebook είναι βασισμένο στο Le grand cahier της Ágota Kristóf, εκδόσεις Éditions du Seuil, Παρίσι, 1986. Αγγλική μετάφραση © (1988) από τον Alan Sheridan.

** Το Notebook είναι μια παραγωγή των Forced Entertainment.

Συμπαραγωγή με: PACT Zollverein (Essen), LIFT (London) και 14–18 NOW, WW1 Centenary Art Commissions.

Με την υποστήριξη του National Lottery μέσω του Heritage Lottery Fund και του Arts Council England.

Μια ανάθεση της House on Fire  σε συνεργασία με την HAU Hebbel am Ufer (Bερολίνο), Kaaitheater (Bρυξέλλες), Teatro Maria Matos (Λισαβόνα), LIFT και Malta Festival Poznan με την υποστήριξη του Culture Programme of the European Union.

Η δημιουργία της παράστασης έγινε με την ευγενική υποστήριξη του Lancaster Institute of Contemporary Arts (LICA)

*** Η δημιουργική ομάδα των Forced Entertainment αποτελείται από τους: Robin Arthur, Tim Etchells (καλλιτεχνικός διευθυντής), Richard Lowdon (Designer), Claire Marshall, Cathy Naden and Terry O’Connor.

*Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει συζήτηση των Forced Entertainment με το κοινό.

Ευχαριστούμε πολύ τις Εκδόσεις Εξάντας για την ευγενική παραχώρηση της μετάφρασης του κειμένου.

Με την ευγενική υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.