Η έκθεση του συνεργατικού έργου «Empirical Reality» κάνει εγκαίνια την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Η voice soloist Άννα Παγκάλου, η εκπαιδευτικός φυσικών επιστημών Τζωρτζίνα Σπύρη και το άτομο που ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες με το όνομα Ryat Yezbick συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως το περασμένο χρονικό διάστημα της πανδημίας για να δημιουργήσουν το έργο «Empirical Reality». Χρησιμοποίησαν το στοιχείο του νερού ως όχημα για να παρατηρήσουν τις διασυνδέσεις του σύμπαντός μας και την εύθραυστη φύση του ανθρώπινου είδους. Δημιούργησαν μια σειρά έργων με επίκεντρο το νερό και τις ιδιότητές του που τις συνδέουν με τη φύση, μεταξύ τους, με τις πεποιθήσεις τους καθώς και με τις συνειδητές και ασύνειδες προθέσεις τους. Το έργο «Empirical Reality» προσκαλεί το θεατή να διερευνήσει τη σχέση μας με το νερό ως ζωογόνο δύναμη και τη διαπερατή του σχέση με όλα όσα περιέχει.

Κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας της πανδημίας, η Ngallery της –συνθέτριας σύγχρονης κλασικής μουσικής και ερευνήτριας του ήχου– Νικολέτας Χατζοπούλου απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό project The New Together, με μοναδική προϋπόθεση τη συνδημιουργία εξ αποστάσεως. Συνθέτες, μουσικοί, εικαστικοί, performers, σκηνοθέτες, συγγραφείς, αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο προ(σ)κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα σε ζεύγη, ξεπερνώντας το εμπόδιο της αδυναμίας κοινής παρουσίας στον ίδιο χώρο.

Η πρώτη έκθεση έργων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του project παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Ngallery τον Οκτώβριο του 2020, εγείροντας έναν ένθερμο και απαραίτητο διάλογο για το (μετα)πανδημικό εικαστικό τοπίο.

O σκοπός τού project The New Together είναι να διερευνήσει και να ορίσει τις νέες συνθήκες δημιουργίας, τις νέες ανάγκες επαφής των δημιουργικών ανθρώπων αλλά και τις νέες δυνατότητες για την παρουσίαση και την επικοινωνία του καλλιτεχνικού έργου.

Για να παρακολουθήσετε το έργο στο σύνολό του, η προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης είναι 1 ώρα. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις με τις δημιουργούς του έργου, οι οποίες θα ανακοινώνονται στα social media της Ngallery. Στο χώρο τηρούνται αυστηρά όλες οι τρέχουσες υγειονομικές οδηγίες.

Βιογραφικά δημιουργών του «Empirical Reality»

Άννα Παγκάλου

Η Άννα Πάγκαλου είναι voice soloist με σκούρο δραματικό χρώμα, η οποία εξερευνά τα όρια των κλασικών φωνητικών πρακτικών με τις νέες μορφές που δημιουργούνται από πειραματικές πρακτικές ήχου. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στις Κάννες, τη Βιέννη, τη Ρώμη και την Αθήνα. Έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Fulbright καθώς και βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής «Δημήτρης Μητρόπουλος». Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ερμηνεύοντας όπερα, lied, ορατόρια, έργα νέου μουσικού θεάτρου και σύγχρονης μουσικής. Ειδικεύεται στην πρωτοποριακή σύγχρονη μουσική. Σύγχρονοι συνθέτες, όπως οι Δημήτρης Καμαρωτός, Εσθήρ Λέμη, Ανάργυρος Δενιόζος και Tom Hamilton, έχουν γράψει έργα για τη φωνή της. Της αρέσει να συν-δημιουργεί με ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, εξερευνώντας νέους δρόμους αντίληψης ως μορφή τέχνης.

Δρ. Τζωρτζίνα Σπύρη

Η αγάπη της για τη Φύση ξεκίνησε όταν ήταν παιδί και από τότε η Τζωρτζίνα Σπύρη εργάζεται διαρκώς για να συνδέσει τους συνανθρώπους της με αυτή και να τους εμπνεύσει να τη διαφυλάξουν. Μέσα από την εκπαίδευση για τις φυσικές επιστήμες καλεί το κοινό να ευαισθητοποιηθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται, ειδικά αυτών που επιδεινώνονται με την κλιματική αλλαγή. Έχει διδακτορικό στη Χημική Ωκεανογραφία, έχει εργαστεί ως λέκτορας στο City University of New York στις ΗΠΑ, στο IST College στην Αθήνα και ως ερευνήτρια στο Plymouth University στην Αγγλία, στο The Royal Netherlands Institute of Oceanography στην Ολλανδία, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και στο Rutgers University στις ΗΠΑ. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Αττικό Πάρκο, συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ Πελαργός για την προστασία της ελληνικής άγριας φύσης, είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Επιστημών στη φινλανδική MKO Carbon Busters και παράλληλα διδάσκει τη βιωσιμότητα και τη σύνδεση με τη Φύση σε διάφορα σεμινάρια. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature), η οποία καθιέρωσε την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, της International Zoo Educators Association και εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (European Association of Zoo and Aquaria).

Ryat Yezbick

Το άτομο με το όνομα Ryat Yezbick ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, χρησιμοποιώντας τις σπουδές του στην πολιτιστική ανθρωπολογία για να ενδυναμώσει τα θέματα που θίγει στα έργα του. Εξετάζει τους ανθρώπινους στενούς δεσμούς σε σχέση με τις δυναμικές εξουσίας, τη βία και τη δικαιοσύνη, και διερευνά αυτά τα θέματα με όσους συμμετέχουν στις ταινίες και τις performances του. Τοποθετώντας την εμπειρία του στο επίκεντρο του έργου του, το άτομο με το όνομα Ryat Yezbick αναζητά τα είδη των στενών δεσμών που είναι εφικτά στο πλαίσιο του καπιταλισμού και των δημιουργικών τακτικών που εκείνο και όσοι συμμετέχουν στα έργα του χρησιμοποιούν για να καλλιεργήσουν την αίσθηση του ανήκειν. Το έργο του θίγει ένα περίπλοκο σύνολο ερωτήσεων για την ασφάλεια, την εστία, την οικογένεια, την αγάπη, τη βία, την εξουσία και την ευθύνη. Χρησιμοποιεί μία ποικιλία μέσων και ιδιαίτερα τις ζωντανές performances, το πειραματικό ντοκιμαντέρ και τις εγκαταστάσεις, που έχουν αποσπάσει διεθνώς τη στήριξη από το κοινό και τους επιμελητές. Έχει δημοσιευμένο συγγραφικό έργο, έχει λάβει πολλές υποτροφίες και εργάζεται ως καλλιτεχνικός σύμβουλος σε οργανώσεις και ιδρύματα σχετικών αντικειμένων. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στο Λος Άντζελες, τη Μελβούρνη και τη Γλασκόβη, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις και παραστάσεις, μεταξύ των οποίων: με τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, και στα REDCAT (Λος Άντζελες), Materials & Applications (Λος Άντζελες), Akademie Schloss Solitude (Στουτγκάρδη), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ινδιανάπολης, Glasgow International 2018, The Banff Centre for the Arts and Creativity (Καναδάς), Gertrude Contemporary (Μελβούρνη), Space One (Σεούλ) και Μπιενάλε της Μπανγκόκ.