Ο πολυβραβευμένος και αγαπημένος του ελληνικού κοινού, τουρκο-γερμανός δημιουργός Fatih Akin (Soul Kitchen) παρουσιάζει το αιχμηρό τελευταίο μέρος της άτυπης τριλογίας του “Love, Death and the Devil” –που άρχισε με το «Μαζί Ποτέ» και συνεχίστηκε με το «Στην Άκρη Του Ουρανού»– και καταθέτει μια συγκινητική ιστορία που ξεκινά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το “The Cut” («Η Μαχαιριά») είναι μια μεγάλη παραγωγή – με γυρίσματα σε Κούβα, Ιορδανία, Γερμανία, Καναδά και Μάλτα-, ένα έπος για τη δύναμη της αγάπης και της ελπίδας, που συνδυάζει το δράμα με την περιπέτεια και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Tahar Rahim (Προφήτης).  Το σενάριο συνυπογράφει μαζί με τον Akin ο συνεργάτης του Martin Scorsese, Mardik Martin (Οργισμένο Είδωλο, Κακόφημοι Δρόμοι).

 

Η ταινία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις Ειδικές Προβολές του Τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες ενώ συμμετείχε και στο επίσημο πρόγραμμα  του Φεστιβάλ Βενετίας 2014.


Ο σκηνοθέτης ΦΑΤΙΧ ΑΚΙΝ, ήρθε στην Αθήνα για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας (24/02) καλεσμένος της κινηματογραφικής εταιρείας Rosebud.21 και του Goethe – Institut Athen.


Η ταινία προβάλλεται στην Ελλάδα με την αρμενική «βερσιόν» της.

 

Σύνοψη:

Μαρντίν, 1915. Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους του Αρμένιους άντρες μέσα σε μια νύχτα και ο νεαρός σιδηρουργός, Nazaret Manoogian, αποχωρίζεται βίαια την οικογένειά του. Χρόνια αργότερα, αφού ο Nazaret έχει επιβιώσει από τη γενοκτονία, μαθαίνει ότι οι κόρες του είναι κι αυτές ζωντανές. Κάνει σκοπό της ζωής του να τις ξαναβρεί και περιπλανιέται από την έρημο της Μεσοποταμίας ως την Αβάνα και τα απομονωμένα βοσκοτόπια της Βόρειας Ντακότα. Σε αυτή την οδύσσειά,  θα συναντήσει απλούς ανθρώπους έτοιμους να του συμπαρασταθούν και να τον βοηθήσουν αλλά και την άλλη πλευρά της απαξίωσης και της βαρβαρότητας. 


Σκηνοθεσία Fatih Akin

Σενάριο Fatih Aki

Παραγωγή Bombero International

Ηθοποιοί Tahar Rahim, Simon Abkranian, Makram Khoury, Hindi Zahra, Kevork Malikyan

Διάρκεια 138 λεπτά


O Φατίχ Ακίν γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1973. Γερμανός δημιουργός με τούρκικη καταγωγή. Το 2004 κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία του «Μαζί Ποτέ» καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδήμια Κινηματογράφου. Το 2007 με την ταινία «Στην Άκρη Του Ουρανού» κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών και το αντίστοιχο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου καθώς επίσης το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βραβεία LUX). Με το «Soul Kitchen”, το 2009 τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.