Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.

Η παράσταση, που φτάνει αισίως στο τέλος της με τη λήξη της σαιζόν, πλαισιώνεται από σειρά συζητήσεων πάνω στο θέμα των διατροφικών διαταραχών, με διαφορετικούς καλεσμένους από διάφορους χώρους. Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στην τελευταία παράσταση, καλεσμένος στο Studio Μαυρομιχάλη για τη συζήτηση με το κοινό, θα είναι ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI, Γιώργος Κράλλης.

Ο Γιώργος Κράλλης σπούδασε Κοινωνική και Πολιτισμική Εργασία (social cultural work) στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ειδικεύτηκε στην υποστήριξη και εμψύχωση Ειδικών Διαπολιτισμικών Ομάδων. Είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI (μη κατευθυντική παρεμβατική μέθοδος του Miclel Lobrot). Συνεργάστηκε με διάφορες διαπολιτισμικές ομάδες (τσιγγάνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ανύπανδρες μητέρες, άτομα με σωματική αναπηρία, νοητική στέρηση κ.α.). Τα τελευταία 20 χρόνια συν-εργάζεται με ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές στην κατεύθυνση της αυτονομίας τους, μέσα από την εκπαίδευσή τους στην αυτοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται και εξασκείται στην Ράτζα Γιόγκα μεταφέροντας την Γνώση αυτή και σε άλλους που ενδιαφέρονται. Ο Γιώργος Κράλλης ήταν καλεσμένος για ακόμα μία φορά μέσα στη σαιζόν στο Studio Μαυρομιχάλη και μετά από την επιτυχία εκείνη της συζήτησης, έρχεται για να συναντήσει ξανά το κοινό και να προσεγγίσουν μαζί το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών και την αντιμετώπισή τους.

Το έργο

Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που την βασανίζει. Νευρική ανορεξία και Βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η προσπάθεια να είναι κανείς φυσιολογικός.

Και μπουκάλια νερό, γιατί το νερό βοηθάει.

Η ζωή ενός ανθρώπου που τρώει μόνο τρία φιστίκια.

Και ενός ανθρώπου που τρώει έξι πίτσες.

Του ίδιου ανθρώπου.

Κρυμμένα τσιπς σε τσάντες, νερό και φυστικοβούτυρο στα μαλλιά.

Ανορεξία, βουλιμία, χιούμορ, σαρκασμός και ένας πορτοκαλής γάτος.

Μία γυναίκα-κορίτσι επιτέλους μιλάει.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας δυνατός και θαρραλέος μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει  ταμπού.

Σκηνοθεσία : Στέλλα Κρούσκα

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί – Φωτογραφίες : Κωστής Καπελώνης

Βοηθός σκηνογράφου : Δάφνη Μαλέα

Παίζει η Στέλλα Κρούσκα