Το Fiume o morte! του Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς (2025), υπήρξε ο μεγάλος νικητής της περσινής χρονιάς: απέσπασε το Βραβείο Τίγρης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, όπου κέρδισε επίσης το Βραβείο FIPRESCI, ενώ τιμήθηκε και με το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA). Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς
Στο masterclass των 32ων Νυχτών Πρεμιέρας, ο Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς θα ανοίξει το προσωπικό του κινηματογραφικό εργαστήριο και θα μιλήσει για τις πρώτες του ερασιτεχνικές και μικρού μήκους ταινίες και για τον τρόπο με τον οποίο αυτές διαμόρφωσαν τη ματιά, την αισθητική και τη μέθοδο που βλέπουμε σήμερα στο Fiume o morte!. Από τις πρώτες απόπειρες μιας ανεξάρτητης κινηματογραφικής δημιουργίας μέχρι μια πολυβραβευμένη ταινία που ανατρέπει τους κανόνες του ιστορικού ντοκιμαντέρ, ο Μπεζίνοβιτς θα εξετάσει τη δύναμη της ελευθερίας, του πειραματισμού και της συλλογικής συμμετοχής και θα εξηγήσει γιατί οι ρίζες της επιτυχίας του Fiume o morte! βρίσκονται, σε μεγάλο βαθμό, στην ίδια την παράδοση του ερασιτεχνικού σινεμά.

Ώρες διεξαγωγής – Πρόγραμμα

12:00 – 13:30  Masterclass / Lecture
13:30 – 14:00 | Coffee Break
14:00 – 14:30 | Q&A SessionΠροκράτηση

Πληροφορίες για το Masterclass

-Αγγλικά
-Για το MASTERCLASS με τον σκηνοθέτη Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς κρατήστε θέση ΕΔΩ.
-Βεβαίωση παρακολούθησης θα σταλεί στις διευθύνσεις email που θα δοθούν κατά την προκράτηση θέσης

Βιογραφικο σημειωμα – Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς

Ο Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς (Igor Bezinovic) είναι σκηνοθέτης, γεννημένος στη Ριέκα της σημερινής Κροατίας, πόλη που στο παρελθόν αποτελούσε μέρος του Ελεύθερου Κράτους του Φιούμε. Είναι απόφοιτος Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου από την Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Ζάγκρεμπ, ενώ έχει επίσης σπουδάσει Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.  Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε πολυάριθμες διοργανώσεις και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Oktavijan για το καλύτερο κροατικό ντοκιμαντέρ με τις ταινίες The Blockade (2012) και Veruda (2015). Το 2017, η ταινία του A Brief Excursion απέσπασε το Big Golden Arena, το κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη κροατική ταινία μεγάλου μήκους.

Διαβάστε επίσης:

Το πρόγραμμα του 32ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας