Οι Tea for X είναι ένα ελεύθερο μουσικό σχήμα που μεταβάλλεται και εκφράζεται μέσω της μουσικής, του λόγου και των εικαστικών εικόνων. Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στο κοινό στο Ρομάντσο.

Τea for X

Σχήμα που προσδιορίζεται  μέσω του Χ που φέρει στο όνομά του.

Ο αριθμός των μελών εναλλάσσεται,  η αισθητική μεταβάλλεται, οι συντεταγμένες αλλάζουν, όπως συμβαίνει με κάθε ζωντανό οργανισμό. Με αφετηρία τη jazz και έχοντας συνείδηση των κοινωνικών συνθήκων κατά τις οποίες δημιουργήθηκε, η πρώτη παρουσίαση του σχήματος αφορά στα standards της jazz συνοδεία του λόγου που πλαισιώνει εν πολλοίς επεξηγηματικά , είτε ως αυτοβιογραφική κατάθεση ,είτε ως ιστορικό τεκμήριο , τη μουσική αυτή που πολύ εύστοχα η Νίνα Σιμόν χαρακτήρισε ως Κλασική μουσική των Αφρικανών.

Είναι η ευτυχής συνάντηση με την εργασία της ποιήτριας Ρίτας Μπούμη Παπά Παγκόσμια ανθολογία νέγρικης ποίησης που ζωντανεύει με τον πλέον σαφή τρόπο την εξ’ αίματος συγγένεια της μουσικής με τον λόγο , τη μοναδική κουλτούρα των Αφρικανών, την τέχνη που δημιουργήθηκε με τον πιο οργιαστικό τρόπο μέσα από τον πόνο και την οργή σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, όπου βρέθηκαν άνθρωποι της Αφρικής και που στάθηκε η αφορμή για το εγχείρημα το οποίο υποστηρίζει εικαστικά και φροντίζει σκηνοθετικά ο εικαστικός Άκανθος.

Μία σειρά προσαρμοσμένων ως προς την μορφή ποιημάτων παραδοσιακών και σύγχρονων -έτσι ώστε να προσφέρονται για μελοποίηση – μία διαλογή απ’ το βιβλίο της Ρίτας Μπούμη Παπά και μεταφρασμένα στην αγγλική , μελοποιημένα απ’ τον Βασίλη Λαγό. Μία απόπειρα αναφοράς στη μαύρη μουσική , κρατώντας ως βάση τις παραδοσιακές φόρμες και την πολυρρυθμία και περνώντας στη jazz, στη funk ,στην afro latin αλλά και στη soul, έχοντας πάντα κατά νου τη ρήση του Theloniοus Monk : H jazz είναι ελευθερία!