«Πού κατοικεί η τοπική μνήμη της ώχρας; Τι κάνει ανεξίτηλο το βαθύ μωβ του καλοκαιρινού ορίζοντα πίσω από τα απαλά βουνά της απέναντι όχθης; Πώς ορίζει κανείς το ασβεστώδες λευκό της παιδικής ηλικίας; Σε ποιο μυθικό οροπέδιο φύονται τα απαλά χορταράκια της γενέθλιας νεότητας;  Και πώς ακριβώς αγκιστρώνεται στον καμβά το απαστράπτον εκείνο μπλε που κι ο ζωγράφος ο ίδιος μέσα του θέλει να κολυμπήσει»;

Περιπλανόμενοι από την Αίγινα και την Ύδρα ως την Πελοπόννησο, την Άνδρο και την Τήνο, τη Μυτιλήνη, την Ευρυτανία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, και αναζητώντας τα βασικά συστατικά αγαπημένων ελληνικών τόπων έξω από τα ελληνικά σύνορα (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Κύπρος),  θα αναζητήσουμε κάποιες από τις μικρές εξαίσιες εντοπιότητες της ζωγραφικής αιτίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Εστιάζοντας σε αγαπημένους εκπροσώπους του νεότερου ελληνικού τοπίου του 20ου αιώνα που σημάδεψαν με το έργο τους τον τόπο καταγωγής ή τον τόπο έμπνευσής τους, θα οδηγηθούμε επίσης στις σκιές, τα φώτα και τον χρωστήρα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων που επέλεξαν να κατοικήσουν και να μιλήσουν για τους ίδιους τόπους. Οι τελευταίοι, προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στην δεύτερη συνάντηση του κύκλου, ταξιδεύουμε στην Λάρισα και την Άνδρο με συνοδοιπόρους τους ζωγράφους Γεωργία Μπλιάτσου & Γιώργο Σαλταφέρο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.