Επέστρεψα προσφάτως από το ταξίδι μου στην Κρήτη. Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο σε μια βδομάδα. Και παρόλο που το πρόγραμμα μου ήταν  ευχάριστα «φορτωμένο», δεν παρέλειψα ούτε αυτήν τη φορά να πάρω μαζί μου ένα βιβλίο. Για το αεροπλάνο, για το βράδυ, για τη στιγμή που θα μπορούσα να πετύχω μια ηλιόλουστη μέρα και θα καθίσω συντροφιά του σε ένα παγκάκι. Και την πέτυχα αυτήν τη μέρα. Και το είχα μαζί αυτό το βιβλίο. Στο πιο όμορφο μέρος. Ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Με το βιβλίο «40 μνημεία από όλο τον κόσμο» βρέθηκα στο πιο όμορφο μνημείο της Κρήτης. Στο παλάτι της Κνωσσού! Εκεί που ταίριαζε να το ξεκινήσω, εκεί που ταίριαζε να το φωτογραφίσω. Ένα βιβλίο των εκδόσεων Μίνωας, στο παλάτι του μυθικού βασιλιά Μίνωα…

Αφού άφησα πίσω μου την είσοδο του μνημείου, που ήταν «περικυκλωμένη» από υπέροχα παγόνια που επίσης απολάμβαναν τον ήλιο, μπήκα στα σύνορα του παλατιού. Γύρω από μία κεντρική αυλή, το χώρο των δημοσίων συγκεντρώσεων, αναπτύσσεται το ανάκτορο. Τα ιερά θησαυροφυλάκια, η αίθουσα του θρόνου, οι κρύπτες, ο διάδρομος της πομπής, το κλιμακοστάσιο, οι αποθήκες τροφίμων, το μέγαρο της βασίλισσας. Όλα ικανά να σε αφήσουν άφωνο με την αρχιτεκτονική, την αισθητική, το μεγαλείο της. Περπατούσα, διαβάζοντας τις περιγραφές έξω από κάθε σημείο του ανακτόρου και προσπαθούσα να κάνω εικόνα τα όσα οι λέξεις περιέγραφαν, τα όσα οι άνθρωποι είχαν φανταστεί και είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν.

Με τον ίδιο θαυμασμό όμως άρχισα να διαβάζω και το βιβλίο που κρατούσα στα χέρια μου. Ένα βιβλίο για τα 40 μνημεία που άφησαν το στίγμα τους για πάντα στην ιστορία και έγιναν σύμβολο ενός πολιτισμού, μιας χώρας, μια ιστορικής περιόδου.

Εδώ, κάτω από τον ελληνικό ήλιο, καθισμένος σε ένα σκαλοπάτι μέσα στο παλάτι της Κνωσσού, ξεκίνησα να διαβάζω για μερικά ακόμα θαύματα της αρχιτεκτονικής και του μεγαλείου του ανθρώπινου μυαλού. Το Τατζ Μαχάλ, η Απαγορευμένη Πόλη, το Μάτσου Πίκτσου, το Σινικό Τείχος, η Αγία Σοφιά, το Άγαλμα της Ελευθερίας, η Σαγράδα Φαμίλια, η Πυραμίδα του Χέοπα. Όλα μπροστά στα μάτια μου, απλά, κατανοητά, ιδανικά για όσους αγαπούν τις λιτές περιγραφές, για όσους αναζητούν τις βασικές πληροφορίες. Ένα βιβλίο για να μάθουν εύκολα τα παιδιά, και να θυμηθούμε εμείς οι μεγαλύτεροι, τη σπουδαιότητα του πολιτισμού, τη δύναμη μιας ιδέας, το μεγαλείο του ανθρώπου.

Με τα «40 μνημεία» ανά χείρας, χάζευα μαγεμένος ένα ακόμα, και με την επιθυμία να καταφέρω να δω έστω ελάχιστα από αυτά από κοντά, αφηνόμουν στη μαγεία ενός μνημείου που τώρα απλωνόταν ελεύθερα μπροστά στα μάτια μου. Και ομολογώ ότι ένιωθα απίστευτα τυχερός. Κρατούσα τη γνώση στα χέρια μου και είχα την ομορφιά μπροστά μου. Γιατί αυτή είναι η δύναμη των βιβλίων και αυτό το δώρο όσων αγαπούν την πληροφορία, τα ταξίδια και την περιπέτεια.

Αν λοιπόν αγαπάτε και εσείς τη γνώση ή να θέλετε να την προσφέρετε στα παιδιά σας, αν αγαπάτε τα ταξίδια και μαγευόσαστε επίσης από τα μνημεία αυτού του κόσμου, τότε αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας. Σύντομο, λιτό, εύκολο και διασκεδαστικό, στόχο έχει να εκπαιδεύσει μικρά και μεγάλα παιδιά, αλλά κυρίως να σας μεταφέρει σε κόσμους ξεχωριστούς, σε πολιτισμούς μοναδικούς και προορισμούς που κάθε ταξιδιάρικη ψυχή ονειρεύεται.

Καλή ανάγνωση!

Το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΙΑ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση Αριστέας Κομνηνέλλη.