Οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου παρουσιάζουν το βιβλίο Χρήστου Σιάφκου, Τάσος Ζωγράφος: Σκηνικό Ζωής, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 20.00, στο αμφιθέατρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας Τάσος Ζωγράφος, από τον κύκλο εκπομπών Μονόγραμμα του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.
 
Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος και οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Αντώνης Σιδέρης, Γιάννης Σταθόπουλος,Ανδρέας Γκιζιώτης & Βασίλης Ζορμπάς.
 
Για τον Τάσο Ζωγράφο θα μιλήσουν οι: Θανάσης Βέγγος, ηθοποιός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου και συγγραφέας, Μήτσος Κασόλας, συγγραφέας, Ντίνος Κατσουρίδης, κινηματογραφιστής, Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθέτης και Χρήστος Σιάφκος, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
 
Κείμενα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γεωργία Ζώη, Δημήτρης Πιατάς και Πηνελόπη Πιτσούλη.

Στο Σκηνικό ζωής, ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει την ποεία του Τάσου Ζωγράφου στην τέχνη μέσα από δεκάδες ανέκδοτα ντοκουμέντα που φωτίζουν μια ολόκληρη εποχή και τους ανθρώπους που έζησαν και μεγαλούργησαν κατά τη διάρκειά της. Οι πρωταγωνιστές αλλά και οι χαρακτηριστικοί τύποι που δούλεψαν πίσω από τις κάμερες επιστρέφουν ολοζώντανοι για να πουν τις ιστορίες τους.

Παράλληλα ο αναγνώστης θα ζήσει ξανά τη νεώτερη ελληνική ιστορία μέσα από τα μάτια ενός από τους ανθρώπους που συνειδητά και από πολύ μικρός τάχτηκε να υπερασπίζεται τις αρχές του και την ιδεολογία του.

Από τη γενέτειρά του τη Λιβαδειά ως την Αθήνα των νεοκλασικών και της αντιπαροχής, από τις ασπρόμαυρες ταινίες μέχρι το τεχνικολόρ, από τις θεατρικές αίθουσες, που δεν υπάρχουν πια, μέχρι τα ΔΗΠΕΘΕ, από τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική ως τις διεθνείς πινακοθήκες και από το ΚΚΕ στην ΕΔΑ και αργότερα στον Συνασπισμό, ο Τάσος Ζωγράφος 83 ετών σήμερα, αφηγείται τις λύπες, τα βάσανα, τις απογοητεύσεις αλλά και τις μεγάλες χαρές της ράτσας μας που στην πρωτοπορία της εντάχθηκε από νωρίς.

Το βιβλίο πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Ο συγγραφέας του βιβλιου, Χρήστος Σιάφκος, είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά, συνήθως ως υπεύθυνος καλλιτεχνικών σελίδων. Έργα του: Γλυκιά ζωή (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα, 2008), Υγρός Αύγουστος (Εκδ. Καστανιώτη, 2004), Ένας χωρισμός (εκδ. Αστάρτη, 1999).