Γεννιέσαι με το γονίδιο του καλλιτέχνη, εδώ κάποια στιγμή θα συναντήσεις το τι δεν γίνεται να μην ζωγραφίσεις, ότι χάρη στη ζωγραφική υπάρχω.

Μυημένος στη ζωγραφική με τον χρόνο στην τέχνη, και την δουλειά προσπαθείς να δεις τον κόσμο από την αρχή στην πρώτη εντύπωση, καταδύεσαι στο παρελθόν, αφαιρείς με κόπο την γνώση και εργάζεσαι με το ένστικτο, και τις ελεύθερες πτώσεις στο όνειρο. Αρχαιολόγος, σπηλαιολόγος στο αρχέγονο φόβο και βλέμμα. Οι φοβίες ή δυσκαμψία στην τεχνική της ζωής βοηθούν να φτάσεις, να ψηλαφίσεις τον παλαιό φόβο, να αντικρίσεις με δέος, σαν παλιός άνθρωπος τα τεράστια βουνά της θάλασσας. Η γνώση του σχεδίου δηλαδή και ο σοφός καταμερισμός του όλου, συνειδητοποιείς ότι το σχέδιο είναι η αφή του τυφλού. Το ταλέντο δεν μπορώ να το ορίσω, αν υπάρχει ταλέντο χωρίς ευφυΐα οδηγεί σε έργα στολίδια.

Το έργο ζωγραφικής είναι σημαντικό όταν διδάσκει γιατί είναι πιο μπροστά από τον θεατή, έρχεται σε ρήξη με τη σιγουριά, δημιουργεί αμφιβολίες.

Το αντικείμενο της ζωγραφικής μου είναι φορτισμένο από ιστορία και συναισθήματα. Τα σημαντικά έργα έρχονται σε ρήξη με τον θεατή, με τις παγιωμένες αντιλήψεις περί τέχνης που δεν αμφισβητεί, ούτε αμφιβάλλει. Η αμφιβολία είναι για αυτόν καταστροφική για την ψυχική του υγεία, επιζητεί να δει και να ακούσει ότι σιγουρεύει τις απόψεις του. Η τέχνη όμως προτείνει νέο βλέμμα για να ερμηνεύεις τη ζωή, να αναθεωρείς, να αμφιβάλλεις γι’ αυτά που νομίζεις ότι είναι σίγουρα. Η τέχνη είναι δολιοφθορέας του ανενεργού εγκεφάλου. Της αραχνιασμένης ψυχής. Η ζωγραφική απευθύνεται στην παιδική αθωότητα, γι’ αυτόν που ελεύθερος χάνεται στο έργο, προσπαθεί να βρει το συντακτικό που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος. Ο τίτλος του πίνακα (μιλάω για τους αληθινούς ζωγράφους) είναι ένα κλειδί, ερμηνείας.

Ένα έργο δεν έχει αρχή και τέλος. Πεδίο που παράγονται όνειρα ή εφιάλτες, τρελό λούνα παρκ, προσομοίωση στην αγωνία, τον αθάνατο, την παραφροσύνη τέλος η λύτρωση.

Info:

Ο Τάσος Μαντζαβίνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. έως το 1984.  Την πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποίησε στην Αθήνα την ίδια χρονιά.‘Έχει εκθέσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο έργο του εκφράζει ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα που πηγάζει από μια εξπρεσιονιστική γραφή. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.