Η έκθεση «Bότσαλα», που παρουσιάζει ο Τάσος Λιακόπουλος, φιλοξενείται στον πολυχώρο Μatch Point από τις 13 /5 έως και τις 21/5 του 2023.

«Βότσαλα: Χρωματίζοντας ιστορίες που σμίλεψε η θάλασσα κι έδωσε μορφή το κύμα».

Άγρια ζώα, εξωτικά πουλιά, γυναικείες μορφές, σώματα, θεοί και κοινοί θνητοί, σκύλοι, γάτες και καθημερινά αντικείμενα αποκτούν τη δική τους καλλιτεχνική υπόσταση, μέσα από την ματιά του Τάσου Λιακόπουλου.

«Κι όμως ήταν γλυκό το κύμα όπου έπεφτα παιδί και κολυμπούσα κι ακόμη σαν ήμουν παλικάρι καθώς έψαχνα σχήματα στα βότσαλα γυρεύοντας ρυθμούς…» (Απόσπασμα από το Επί σκηνής του Γιώργου Σεφέρη)

Ο καλλιτέχνης Τάσος Λιακόπουλος από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του να ψάχνει σχήματα στα βότσαλα, να “κρυφακούει” τις ιστορίες τους, να παρατηρεί τον τρόπο που “συνομιλούν” με την θάλασσα όπως επίσης και την διαχρονική, πολυδιάστατη σχέση που αναπτύσσουν με τα καλοκαίρια μας.

Στην έκθεσή του με τίτλο «Βότσαλα» ο Τάσος Λιακόπουλος, δίνει ζωή, χρώμα και μορφή στα βότσαλα που έχει συλλέξει από τις περιπλανήσεις του.

Το πιο πολύπλοκο, το υπερβολικά απλό, το φαινομενικά άμορφο των επιφανειών τους και το σχεδόν ουδέτερο χρώμα τους, μετουσιώνεται σε μια ζωντανή “εικονογράφηση” διαπνεόμενη από νοσταλγική διάθεση.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «είναι σαν ένας μικρός φόρος τιμής για όλα όσα τα βότσαλα σημαίνουν για μας και φέρουν μαζί τους. Κούρνιασαν στις βαλίτσες μας κι ήρθαν στο σπίτι μας από τα νησιά που ταξιδέψαμε. Στόλισαν τις αυλές μας, κράτησαν στην θέση τους τα παραθυρόφυλλά μας αλλά και τις πετσέτες μας.

Πάνω τους έσταξαν τα παγωτά μας και πλάγιασαν τα καλοκαίρια μας. Άκουσαν μυστικά, κάηκαν με τον ήλιο, δρόσισαν με το φεγγάρι, χόρεψαν και τραγούδησαν με το κύμα».

Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Νάθενα

Τάσος Λιακόπουλος

Ο Τάσος Λιακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα: Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη – εξωτερικό: Βιέννη, Άμστερνταμ κλπ.

Συμμετέχει για χρόνια στις εκθέσεις της Cheap Art. Έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις:

Το ταπεινό μου Βυζάντιο – Ιανός 2009
Τα ταξίδια της κλωστής – Εκθετήριο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, 2014
Μελίνα – Ελλάδα 2018
It’s a boy γκαλερί αγκάθι- καρτάλος 2019
«Χριστός γεννάται στο Εθνικό» Εθνικό Θέατρο κτίριο Τσίλερ 2019-2020