Οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο ξεκινούν φέτος με μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν. Οι λάτρεις του κλασσικού θεάτρου θα απολαύσουν ξανά Το Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στην Νύχτα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Το Ταξίδι είναι μία παράσταση που πρωτοανέβηκε το 1969 στο Εθνικό Θέατρο με τον Μινωτή, την Παξινού, τον Χόρν, τον Φυσούν και τη Χατζηαργύρη.

Έκτοτε στη χώρα μας ανέβηκε οκτώ φορές και χαίρει σημαντικής αποδοχής από θέατρα πολλών χωρών. Φέτος τους  ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός, η Ράνια Οικονομίδου, ο Άλκης Κούρκουλος, ο Κώστας Βασαρδάνης και η Σοφία Καλεμκερίδου.

Η υπόθεση ξετυλίγεται στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Ταϊρόν, στη Νέα Αγγλία, και μέσα σε μια μέρα από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, ξετυλίγεται το οδυνηρό ταξίδι ζωής της οικογένειας. Κεντρική φιγούρα ο τσιγκούνης ιρλανδικής καταγωγής πατέρας Τζέιμς Ταϊρόν, πρωταγωνιστής του θεάτρου, που ξεπούλησε το ταλέντο του στο βωμό της εμπορικότητας.

Δίπλα του η ευαίσθητη καλλιεργημένη γυναίκα του Μαίρη που έχει καταλήξει μορφινομανής εξ’ αιτίας ενός γιατρού μάλλον ανεύθυνου, που την οδήγησε στον εθισμό. Ακόμη οι δυο γιοι τους με διαφορά ηλικίας δέκα χρόνων. Ο Τζέιμι, ο μεγαλύτερος, αποτυχημένος ηθοποιός και αλκοολικός και ο νεαρός και ονειροπόλος Έντμοντ που μαθαίνει ότι πάσχει από φυματίωση. Μαζί με την οικογένεια και η υπηρέτρια του σπιτιού Κάθλιν.

Ένας επιτυχημένος ηθοποιός, μια καριέρα. Πίσω απ’ τη λάμψη υπάρχει το τίμημα. Μια οικογένεια κατεστραμμένη, περιπλανώμενη, αποκλεισμένη. Δυο γιοι, θύματα της οικογενειακής αστάθειας και της έλλειψης αληθινής φροντίδας. Μια οικογένεια με άγριες συγκρούσεις, της οποίας τα μέλη διακατέχονται από την επιθυμία να παραμείνουν ενωμένοι αλλά αυτό στην πορεία μοιάζει ανέφικτο.

Το έργο αποτελεί παρακαταθήκη του Ο’ Νηλ στους διαδόχους του (Άρθουρ Μίλερ, Τένεσσι Ουίλλιαμς), καθώς  περικλείει επιρροές του από Φρόυντ, Νίτσε και Ίψεν.