Ο Matt Weston (Ryan Reynolds), είναι ο οικονόμος ενός κρησφύγετου των μυστικών υπηρεσιών, όπου είναι υπεύθυνος να σηκώνει

Από τη Φαίη Πιτσιλίδου

το τηλέφωνο και να επιβεβαιώνει συνθήματα. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαίνεται ιδιαίτερα ανιαρή, η καθημερινότητά του αλλάζει όταν στο κρησφύγετο δέχεται έναν επισκέπτη. Όχι όμως έναν οποιοδήποτε επισκέπτη. Δέχεται τον Τόμπιν Φροστ (Denzel Washington), πρώην πράκτορα και νυν προδότη της C.I.A, έναν θρύλο για το χώρο.

 

Κάποια στιγμή στο κρησφύγετο, γίνεται ενέδρα, με αποτέλεσμα η ευθύνη της κατάστασης να μεταθέτεται πλήρως στα χέρια του Ματ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σωστού πράκτορα, ο Ματ είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τον  επισκέπτη στους ανώτερούς του. Το καθήκον αυτό όμως δεν είναι ούτε εύκολο ούτε σύντομο.

Η ταινία είναι χορταστική από σκηνές δράσεις με πυροβολισμούς, σωματική αντιπαράθεση και αυτοκινητιστικό κυνηγητό, ενώ δεν υστερεί από λίγο ρομαντισμό –αφού παντού υπάρχει ένα κορίτσι- σε επιτρεπτά όρια και από την ανάπτυξη μίας φιλικής-πατρικής μπορεί- σχέσης μεταξύ του πρώην και του νυν πράκτορα.

Το σενάριο δεν είναι η ιδέα ούτε που θα εντυπωσιάσει ούτε που θα πρωτοτυπήσει, αλλά σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τους λάτρεις του είδους. Η αδρεναλίνη αγγίζει την κορυφή όχι μόνο μία φορά και η ερμηνεία των δύο πρωταγωνιστών ξεπερνά μάλιστα σε ορισμένα σημεία, την απλή περιπέτεια.

Κακά τα ψέματα, ο ρόλος του πάντα ψύχραιμου και αλώβητου, ταιριάζει άψογα στον Denzel Washington  και αντίστοιχα θετικά ανταποκρίνεται και ο Ryan Reynolds στο ρόλο του άπειρου αλλά πολλά υποσχόμενου  νεαρού. O συνδυασμός και η χημεία τους είναι στοιχεία που προκαλούν έκπληξη στην ταινία και σίγουρα στοιχεία, τα οποία η παραγωγή   χειρίστηκε επιτυχώς.

Γενικότερα η ταινία ανταπεξέρχεται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, σε όλα τα δεδομένα που αντιπροσωπεύει. Βέβαια, εάν οι προσδοκίες σας ξεπερνούν τα όπλα και το «σε πόσο πιάνει η BMW τα 200 χιλιόμετρα», αλλά θέλετε οπωσδήποτε να δείτε τον Denzel Washington, τότε καλύτερα να νοικιάσετε το American Gangster.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Daniel Espinosa
Σενάριο: David Guggenheim
Παραγωγή: Scott Stuber
Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington , Ryan Reynolds, Vera Farmiga, Brendan Gleeson