Σ’ έναν τέτοιο κόσμο ζει ένας δίκαιος αστυνομικός/ανακριτής, ο Σωτήρης, που κουρασμένος από τις απαιτήσεις του επαγγέλματός του,

Από τη Φαίη Πιτσιλίδου

αποφασίζει να αλλάξει τα κριτήρια της δικαιοσύνης και να αφήσει όλους εκείνους τους «άτυχους» που για μία απλή παρασπονδία έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.

Ο αστυνομικός (Α. Καφετζόπουλος) μάλιστα, το πήρε τόσο πατριωτικά που έγινε ο ίδιος εγκληματίας, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, προκειμένου να αθωώσει έναν εγκληματία. Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα γλίτωνε, πέφτει πάνω σε μια καθαρίστρια (Θ. Τζήμου), που αυτομάτως γίνεται μάρτυρας στο έγκλημά του. Η Δώρα, ένας άνθρωπος χωρίς συναισθήματα και στοργή για τους άλλους και κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσει, εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να επωφεληθεί. Κάπου λοιπόν μεταξύ σοβαρού και αστείου, δημιουργείται μία ιδιόμορφη σχέση.

Η ταινία παρά τις οικονομικές δυσκολίες, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από το Ε.Κ.Κ., ολοκληρώθηκε άρτια και απέσπασε δύο βραβεία (σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν. Αποτελεί την τρίτη μεγάλου  μήκους ταινία του Φίλιππου Τσίτου (My Sweet Home, Ακαδημία Πλάτωνος) και όπως η τελευταία του, καταπιάνεται με μία πολύ ρεαλιστική θεματική. Οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους μηχανικά χωρίς απολαύσεις, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιούν πως πρέπει να την αλλάξουν. Οι χαρακτήρες είναι απόλυτα υπαρκτά πρόσωπα και οι ηθοποιοί, τους χειρίζονται δεξιοτεχνικά.

Ο Α. Καφετζόπουλος, που όπως πιστεύει και ο ίδιος δίνει τον καλύτερό του εαυτό, αποδίδει ακριβώς το συναίσθημα που θέλει ο σκηνοθέτης του. Αυτή η υποσυνείδητη επικοινωνία είναι και ο λόγος που ο Φ. Τσίτος τον επιλέγει ξανά και παρομοιάζει την σχέση τους σαν έρωτα με την πρώτη ματιά. Δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο μιας ακόμα συνεργασίας στην επόμενη ταινία του.

Ο Φίλιππος Τσίτος δημιουργείένα περιβάλλον και μία ατμόσφαιρα μελαγχολική, χωρίς εντυπωσιασμούς και περιττά στοιχεία, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια των ηρώων, να καλυτερεύσουν το αύριο.

Εκεί όμως που όλα πηγαίνουν καλά, δημιουργούνται νοηματικά κενά, που προκύπτουν ακριβώς από την λιτότητα που θέλει να προσδώσει στον «Άδικο κόσμο» του. Αλλά χάρη στην ερμηνευτική και σκηνοθετική ακεραιότητα η γοητεία της ταινίας παραμένει απαράμιλλη.

Σκηνοθεσία: Φίλιππος ΤσίτοςΣενάριο: Φίλιππος Τσίτος, Δώρα Μασκλαβάνου

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέριογλου, Σοφία Σεϊρλή, Αχιλλέας Κυριακίδης, Μηνάς Χατζησάββας, Μισέλ Δημόπουλος, Πατης Κουτσάφτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Χρήστος Λιακόπουλος

Παραγωγή:  Aλεξάνδρα Μπουσίου

Φωτογραφία: Πολυδεύκης ΚυρλίδηςΜοντάζ: Δημήτρης ΠεπονήςΜουσική: Jose Van der SchootΔιανομή: Feelgood Entertainment