Η κριτική επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους Αχιλλέα Κυριακίδη (Πρόεδρο), Νίκο Σέκερη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Γιώργο Φρέντζο (Μέλη), απένειμε τα φετινά βραβεία, δίνοντας τον Χρυσό Διόνυσο στην ταινία «Σύκο» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Κολοβού.

Με το παρακάτω σκεπτικό η επιτροπή κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Σε πείσμα των καιρών και εν μέσω μιας παρατεινόμενης οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η Κριτική Επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κλήθηκε να αξιολογήσει 41 μικρού μήκους ταινίες από ένα εντυπωσιακό υπό τις περιστάσεις σύνολο 168 ταινιών που είχαν υποβληθεί στην Προκριματική Επιτροπή. Ανάμεσα σ’ αυτές χαιρετίζουμε την παρουσία μετά από πολύ καιρό 4 ντοκιμαντέρ και 4 animations.

Ειδικότερα, και παρ’ όλο που η κρίση δεν κυριαρχεί στη θεματολογία των ταινιών παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί κανείς να διακρίνει τη σκιά της στις συνθήκες παραγωγής των περισσοτέρων. Πάντως, η ίδια η καλλιτεχνική πράξη είναι η άμυνα και ο μοναδικός τρόπος της τέχνης να εξορκίζει το Κακό.

Υπ’ αυτήν την έννοια, κάθε ταινία που γυρίζεται, κάθε ποίημα που γράφεται, κάθε πίνακας που ζωγραφίζεται είναι και μια νικηφόρα μάχη σ’ έναν άνισο και ανηλεή πόλεμο. Σ’ αυτόν τον πόλεμο, η φετινή κινηματογραφική παραγωγή σε ό,τι αφορά την ταινία μικρού μήκους αγωνίστηκε άοπλη και χωρίς συμμάχους. Εννοούμε, βέβαια, τους δύο φυσικούς χρηματοδότες της: το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ.

Η Κριτική Επιτροπή εκφράζει το φόβο ότι, αν δεν επαναδραστηριοποιηθούν οι πιο πάνω φορείς, θα οδηγηθούμε σε ένα πνιγηρό αδιέξοδο, πόσο μάλλον αν δεν αρθεί η απαράδεκτη και παράλογη κατάργηση του ειδικού ανταποδοτικού τέλους επί των εισιτηρίων των κινηματογράφων.

Τέλος, η Κριτική Επιτροπή επισημαίνει, για άλλη μία φορά, την ανάγκη αναβάθμισης της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα, προκειμένου να φτάσουμε στο επίπεδο των σχολών του εξωτερικού, καρπούς των οποίων είχαμε και φέτος την ευκαιρία να εκτιμήσουμε.

Αναλυτικά τα βραβεία:

ΒΡΑΒΕΙΑ 38ΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται  στην ταινία «Σύκο» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Κολοβού. Για το παραμυθητικό ΝΑΙ που κλείνει μαγικά, συγκινητικά και χιουμοριστικά μία  διαδρομή ζωής.

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 10.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα. Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Euroman» σε σκηνοθεσία Γαβριήλ Τζάφκα. Για το έξοχο στιλιζάρισμα και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ/ με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών/ αξίας 10.000 ευρώ/ για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη/ προσφορά της Authorwave.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Simon Says» σε σκηνοθεσία Νίκου Τσεμπερόπουλου. Για τον συναρπαστικά ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το θέμα της μοναξιάς στο σύγχρονο κόσμο. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ (προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου).

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»
Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «Έκδυσις» σε σκηνοθεσία της Φαίδρας Τσολίνα. Για την εμπνευσμένη σκηνοθεσία, που πραγματεύεται ένα θέμα στο μεταίχμιο ρεαλιστικού και φανταστικού. Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη, πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.  

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού
Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «Κατηφόρα» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καμμίτση. Για τον τρόπο με τον οποίο πραγματεύεται το κοινωνικό ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500 ευρώ, ως έπαθλο του βραβείου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Prosopon» σε σκηνοθεσία του Θωμά Θωμά. Για τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο συμπυκνώνει σε 5 λεπτά με εξαιρετική καλαισθησία μια ασυνήθιστη συνάντηση. Το Βραβείο συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακού μοντάζ Avid Media Composer (προσφορά της Τelmaco σε συνεργασία με την Avid).

Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Πωγωνίσκος» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου. Για την τρυφερότητα, τη συγκίνηση και το χιούμορ που μας χάρισε. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 5.000ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα, προσφορά της ΕΡΤ.

Βραβείο Animation
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Εθνοφοβία» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ζιόγκα. Για την εξαιρετική τεχνική του σε ένα δύσκολο είδος animation.

Τιμητική διάκριση ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Απονέμεται στο Διονύση Ευθυμιόπουλο για την φωτογραφία της ταινίας «Σύκο» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Κολοβού. Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για τα γυρίσματα της επόμενης μικρού μήκους ταινίας προσφορά του Νίκου Καββουκίδη.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου
Το βραβείο απονέμεται στον Στέλιο Καμμίτση για το σενάριο της ταινίας  «Κατηφόρα» την οποία και σκηνοθέτησε.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Απονέμεται στην Ρομάνα Λόμπατς για την ερμηνεία της στην ταινία «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Απονέμεται στον Κίμωνα Κουρή για την ερμηνεία του στην ταινία «Pacino’s way» του Χάρη Παντελιδάκη.

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ
Απονέμεται στον Πάνο Βουτσαρά για το μοντάζ της ταινίας «4 Μαρτίου» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάκου.

Τιμητική Διάκριση Ήχου
Απονέμεται στους Αλέξανδρο Σακελαρίου, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστα Βαρυπομπιώτη  για την ταινία «Joanna» του Παναγιώτη Φαφούτη.

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής
Απονέμεται στην Μαριέττα Φαφούτη για την μουσική της ταινίας «Joanna» του Παναγιώτη Φαφούτη.

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών
Απονέμεται στον Δημήτρη Ζιάκα για τα σκηνικά της ταινίας «Ο Σπόρος» σε σκηνοθεσία της Ιφιγένειας Κοτσώνη.

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών
Απονέμεται στην Λίνα Μότσιου για τα κουστούμια της ταινίας  «Ο Σπόρος» σε σκηνοθεσία της Ιφιγένειας Κοτσώνη.

Τιμητική Διάκριση Ειδικών Εφέ
Απονέμεται στον Αντώνη Κοτζιά  για τα ειδικά εφέ της ταινίας  «Ο Σπόρος» σε σκηνοθεσία της Ιφιγένειας Κοτσώνη.

Ειδικό Βραβείο
Το ειδικό βραβείο απονέμεται στην ταινία «Blue Train» σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή. Για την καλλιτεχνική αρτιότητα.

Ειδικό Βραβείο
Το ειδικό βραβείο απονέμεται στην ταινία  «Dream Toy» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Χουλιάρα. Για τον τρόπο με τον οποίο κατορθώνει να προκαλέσει συναισθήματα μέσα από την εμψύχωση ενός παιδικού παιχνιδιού.

Εύφημο Μνεία
Η εύφημος μνεία απονέμεται στην ταινία  «Παλίρροιες – Το παραμύθι της θάλασσας» σε σκηνοθεσία της Σταυριάννας Λίτσα. Για την ευαίσθητη πραγμάτευση ενός εξαιρετικά επίκαιρου θέματος.

Εύφημο Μνεία
Η εύφημος μνεία απονέμεται  στην ταινία  «Euroman» σε σκηνοθεσία του Γαβριήλ Τζάφκα. Για την μουσική επένδυση  της ταινίας του.

Βραβείο Pitching Lab FINOS FILM
Το βραβείο, ύψους 1.500,00Ε, που έχει θεσμοθετηθεί από την Finos Film, κέρδισε φέτος το σχέδιο για ταινία «Αfter You», των Μανώλη Μαυρή και Κατερίνας Μαυρογεώργη.

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών
Το Βραβείο απονέμεται στον Θρασύβουλο Μιταυτσή για την φωτογραφία στην  ταινία «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών
Το Βραβείο απονέμεται στην  ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα.

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Σκεπτικό

Το βραβείο της ΠΕΚΚ απονέμεται σε μια ταινία που αξιοποιεί την ευελιξία της φόρμας του φανταστικού ως καμβά συμβολισμών, μέσα από τον οποίο αναδεικνύει ένα καίριο όσο και δηκτικό σχόλιο πάνω στην καθημερινό ολοκληρωτισμό, αλλά και την ομογενοποίηση αντί της ενσωμάτωσης, ως αποτέλεσμα της μηδενικής ανοχής στην διαφορετικότητα. Μια διαφορετικότητα που, στα πλαίσια της ταινίας, κατασπαράσσεται κυριολεκτικά.

Η ταινία αυτή, με τον επίκαιρο και ουσιαστικά πολιτικό χαρακτήρα, είναι το «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Τέλος απονεμήθηκαν και τα βραβεία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η κριτική επιτροπή του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους Έλενα Χριστοδουλίδου (πρόεδρο), Professor Dr. Laurentiu Damian, Bojidar Manov, Θοδωρή Παπαδουλάκη και Eric Wojcik (μέλη).

Κατά την τελική συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, με το παρακάτω σκεπτικό:

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλο και όλη την ομάδα του Φεστιβάλ για την εξαίρετη φιλοξενία και φροντίδα με την οποία μας περιέβαλαν όλη την βδομάδα, καθώς και για το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, γεγονός που κατέστησε το έργο μας ιδιαίτερα δύσκολο.

Το πρόγραμμα αναδεικνύει μια μεγάλη ποικιλία ιδεών και αφηγηματικών λεξιλογίων. Είδαμε ταινίες υψηλών τεχνικών και καλλιτεχνικών προδιαγραφών με θαυμαστή φωτογραφία και τάσεις που άλλοτε υπηρετούν την ποιητική, αλληγορική, εικαστικής διάθεσης γραφή και άλλοτε την λιτή, ρεαλιστική αποτύπωση.

Το φετινό  πρόγραμμα μας πρόσφερε επίσης ένα πανόραμα από ένα ευρύ γεωγραφικό και πολιτιστικό φάσμα, στο οποίο επικρατούν θεματολογικά οι ενδοοικογενιακές σχέσεις οι μεταπτώσεις της εφηβείας και η έν γένει δύσκολη ανθρώπινη κατάσταση.

Η Επιτροπή επίσης, εκτίμησε τον μεγάλο αριθμό ταινιών που με εσωτερικούς ρυθμούς, λεπταισθησία και υπαινικτικό χιούμορ, απομυθοποίησαν τη συμπλεγματική συμπεριφορά του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία, αφήνοντας την αισιοδοξία να πρυτανεύσει.  

Οι δουλειές των νέων σκηνοθετών που είδαμε ήταν πραγματικά αξιόλογες και θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους ένα δημιουργικό και γεμάτο προκλήσεις μέλλον.

Βραβεία Διεθνούς 2015

Grand Prix 2015:
Απονέμεται στην ταινία «Tranquillity of Blood» του  Senad Sahmanovic – Μαυροβούνιο. Για τη σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία, την άψογη δραματουργία και τη στέρεη γνώση της αφηγηματικής κατάστασης

Second Prize
Απονέμεται στην ταινία «Three variations on Ofelia» του Paulo Rique – Μεξικό. Για τον αριστοτεχνικό και πρωτότυπο τρόπο που χειρίζεται την μεταφορική ποιητική γλώσσα για να αποδώσει την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου πριν από το τέλος.

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2015», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Απονέμεται στην ταινία «Picnic» του Jure Pavlovic – Κροατία. Για την ευαίσθητη και λιτή απεικόνιση με μια σπάνια οικονομία μέσων, μιας δύσκολης ανθρώπινης περίστασης.

Best South and Eastern European Film – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης
Απονέμεται στην ταινία «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα – Ελλάδα. Για την θαρραλέα προσπάθεια ενός νέου δημιουργού να αποδώσει την επίπλαστη ευτυχία που προσφέρει η πρόσκαιρη οικονομική ευμάρεια, μέσα από τα παθήματα ενός σύγχρονου τραγικού ήρωα.

Best Animation Film
Απονέμεται στην ταινία «Τhe potato eaters» του Martin Kukal – Τσεχική Δημοκρατία. Για την μαεστρία με την οποία μεταφέρει στον κόσμο του κινουμένου σχεδίου τα διδάγματα του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκονγκ.

Special Award TV5 Monde – Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE
Απονέμεται  στην ταινία «Wolf Head» της Alice Vial – Γαλλία. Για τον τρόπο που το σύνολο της παραγωγής, υπηρετεί  το όραμα του δημιουργού.

Honorary Distinction for Documentary – Τιμητική Διάκριση Ντοκιμαντέρ
Απονέμεται στην ταινία «Shipwreck» του Morgan Knibbe – Ολλανδία. Για το σεβασμό που επιδεικνύει μέσα από μια ισόρροπη χρήση της ρεαλιστικής εικόνας και της ποιητικής ματιάς μπροστά σ’ ένα τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα.

Honorary Distinction for Cinematography – Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας
Απονέμεται στην ταινία «Autumn» του Marco Amaral – Πορτογαλία. Για την καθηλωτική ατμόσφαιρα και την περίτεχνη απόδοση του φυσικού τοπίου ως πρωταγωνιστή στην ιστορία.

Honorary Distinction  for Male Leading Role – Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας
Απονέμεται στον Dainius Jankauskas για την ερμηνεία του στην ταινία «Jackie» του Giedrious Tamosevicius – Λιθουανία.

Honorary Distinction for Female Leading Role – Τιμητική Διάκριση Γυναικείας  Ερμηνείας
Απονέμεται στην Lee SaeBom για την ερμηνεία της στην ταινία «The weight of Love» της JungEum Lim – Νότια Κορέα.

Honorary Distinction  for Set and Costumes – Τιμητική Διάκριση Σκηνικών και Κοστουμιών.
Απονέμεται στους Δημήτρη Ζιάκα για τα σκηνικά και Λίνα Μότσιου για τα κοστούμια της ταινίας «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη – Ελλάδα.

Βραβείο Επιτροπής FIPRESCI

Σκεπτικό: Για την εξαιρετικά έντονη απεικόνιση ενός απειλητικού κι εχθρικού τοπίου, καθώς επίσης για την καθηλωτική αναπαράσταση μιας οικιακής θηλυκότητας, που απειλείται από την ελκυστική, αλλά καταστροφική γοητεία του πατριαρχικού καπιταλισμού.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Ghosts» του Benjamin Pfohl – Γερμανία.