Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί, ειπωθεί, τραγουδηθεί, για τις ζωές και τις περιπέτειες των ναυτικών… Όμως αυτήν εδώ την ιστορία θα την πουν Εκείνες.

“Τα Ταξίδια της Πηνελόπης” είναι μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ που φέρνει για πρώτη φορά στη σκηνή πραγματικές γυναίκες που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με άντρες ναυτικούς. Τρεις ηρωίδες διαφορετικών γενεών και καταβολών, πλαισιωμένες από έναν χορό νέων γυναικών ηθοποιών, καταλαμβάνουν ένα μέχρι πρότινος άβατο – σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας: το λιμάνι. Από εκεί, θα “σαλπάρουν” για το δικό τους ταξίδι.

Οι γυναίκες αυτές γίνονται εκφραστές μιας διαφορετικής, τολμηρής αφήγησης που παρέμενε αποσιωπημένη. Καταπιάνονται με την ψυχοσυναισθηματική αλλά και την υλική τους υπόσταση. Διαπραγματεύονται την πίστη και την απιστία, την εναλλαγή ανάμεσα στη μοναξιά και τη συντροφικότητα, ανατέμνουν το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους, αποκαλύπτουν τα πολλαπλά πρόσωπα του έρωτα και της βίας, κυνηγούν τα όνειρά τους. Σπάνε τα στερεότυπα και μας παρασύρουν στο δικό τους ταξίδι, που δεν μοιάζει ούτε με τις μυθιστορηματικές περιπέτειες του άντρα-ταξιδευτή ούτε με τη μελαγχολική ρουτίνα της πιστής και αφοσιωμένης συντρόφου σε καθεστώς αναμονής.

Έρχονται κοντά, μοιράζονται κομμάτια της ζωής τους, δένονται, γελάνε, συγκινούνται, τραγουδούν, αγκαλιάζουν το παρελθόν τους και ατενίζουν με δύναμη το μέλλον, προσκαλώντας μας σε ένα βιωματικό ταξίδι χειραφέτησης, μια κατάδυση στη γοητευτική τοπογραφία της γυναικείας φύσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-Σκηνοθεσία:
Μάρθα Μπουζιούρη

Έρευνα-Δραματουργία:
Μάρθα Μπουζιούρη – Εύα Οικονόμου–Βαμβακά

Κείμενο:
Η ομάδα

Σκηνικά-Κοστούμια:
Δανάη Ελευσινιώτη

Πρωτότυπη Μουσική & Μουσική Διδασκαλία:
Κατερίνα Πολέμη

Φωτισμοί:
Σεσίλια Τσελεπίδη

Videos:
Μάρθα Μπουζιούρη

Βοηθός Σκηνοθέτη:
Ρέα Σαμαροπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου:
Ξένια Κουκίου

Φωτογραφίες Παράστασης:
Αναστασία Γιαννάκη

Με τις:
Μύριαμ – Σοφία Αρτζανίδου
Ευαγγελία Κόκορη
Λέλα Σταματελάτου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Δέσποινα Γαλανάκη, Αγάπη Γιαννοπούλου,
Αντιγόνη Καρδασιλάρη, Ξένια Παυλοπούλου,
Αποστολία Σωτηρίου, Βίρνα Τατάνη

ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1.40

Η είσοδος των θεατών στην Πέτρινη Αποθήκη πραγματοποιείται με τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους: 1. rapid test το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί 48 ώρες πριν, 2. επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, 3. πιστοποιητικό νόσησης.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς Artport: Θέατρο, χορός, εικαστικά και κινηματογράφος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά