Σε μία προσπάθεια να μειώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ο δήμος της Πόλης του Μεξικού φυτεύει στις στέγες των δημόσιων κτιρίων. Μία από τις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες στον κόσμο αποφάσισε να αλλάξει την κατάσταση!

Ο αριστερός δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ δρομολόγησε ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου για μία πρωτεύουσα, που θεωρείται από τις πιο μολυσμένες του κόσμου, στην οποία κατοικούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι και φιλοξενούνται 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

Τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των δεξαμενών καυσίμων, των συρμάτων από τις μπουγάδες και την άσφαλτο, σε μία έκταση μεγέθους 9.300 τ.μ. στα κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο, με πρασινάδα και θάμνους που μπορούν ν\’ απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Δήμος προτίθεται να προσφέρει και φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που επιλέξουν να φυτεύσουν κήπους στις οροφές των γραφείων και των κατοικιών τους.

Η υπόσχεση του Μαρσέλο Εμπράρντ επεκτείνεται στην επένδυση 5,5 δις δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία για την επίτευξη του στόχου που έθεσε.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα της δράσης είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4,4 εκατ. τόνους τον χρόνο – σταγόνα στον ωκεανό των 643 τόνων CO2 που παράγει το Μεξικό ετησίως – επίδοση που το κατατάσσει στις πλέον ρυπογόνες χώρες στον κόσμο.

Ο δήμαρχος έχει ενθαρρύνει την κυκλοφορία με ποδήλατα, εγκαινιάζοντας ποδηλατολωρίδες και κλείνοντας οδούς τις Κυριακές, ώστε να παραμένουν ελεύθερες για τους ποδηλάτες. Στο πρόγραμμά του επίσης περιλαμβάνεται η εκσκαφή και νέας γραμμής μετρό, όπως και περισσότερες λεωφορειολωρίδες.