Η Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte – παγκόσμιοι πρωταθλητές στους Παιδικούς Χορωδιακούς Αγώνες – θα δώσει μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το δίκτυο ECHO, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014, στις 11:30.

Στις 28 Ιουνίου 1914, δολοφονούνται στο Σεράγεβο της υπό αυστροουγγρικό έλεγχο Βοσνίας ο αρχιδούκας διάδοχος της Αυστρίας Φραγκίσκος-Φερδινάνδος και η σύζυγός του από τον νεαρό σερβοβόσνιο σπουδαστή Γαβριήλ Πρίντσιπ. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή για την πυροδότηση ενός εκρηκτικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανάφλεξη σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους, ανοίγοντας μέτωπα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αλλεπάλληλες κηρύξεις πολέμων θα προκαλέσουν την πρώτη παγκόσμια σύρραξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, που κόστισε τη ζωή σε 13,5 εκατομμύρια αμάχους.

Εκατό χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αίθουσες συμφωνικής μουσικής του δικτύου ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) σε ανάμνηση του πλέον καθοριστικού γεγονότος της σύγχρονης Ιστορίας, επέλεξαν ως κοινή μέρα εορτασμού την 9η Νοεμβρίου. Οι παιδικές φωνές της Χορωδίας Rosarte, την οποία δίδαξε και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα, ενώνονται για να ερμηνεύσουν Τραγούδια από όλο τον κόσμο για την ειρήνη. Οι 80 χορωδοί του νεανικού συνόλου (τμήμα των μεγάλων παιδιών της Χορωδίας Rosarte) θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το πρωί της Κυριακής 9 Νοεμβρίου (ώρα 11:30 π.μ.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Κυριακή πρωί στο Μέγαρο-Το Μέγαρο των παιδιών. Στο πιάνο συνοδεύει η Τζένη Σουλκούκη. Συμμετέχει επίσης ο νεαρός μουσικός Περικλής Καλούμενος, που θα παίξει το παραδοσιακό περουβιανό κρουστό καχόν.

To μουσικό αφιέρωμα στην επέτειο για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα συνεχιστεί το βράδυ της Κυριακής 9 Νοεμβρίου με την εκδήλωση «Ο άγνωστος στρατιώτης», κατά την οποία θα παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια το ομώνυμο έργο του Γιώργου Απέργη, καθώς και η «Ιστορία του στρατιώτη» του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

«Το μουσικό το καραβάνι» θα ανέβει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης με το ομότιτλο τραγούδι του Νίκου Ξανθούλη από την παιδική όπερα Το μαγικό βιολί σε λιμπρέτο του συνθέτη και της Μαρηβήτας Γραμματικάκη, ένα λυρικό έργο που παρουσιάστηκε πριν από μερικά χρόνια από την ΕΛΣ. Στη συνέχεια, θα βρεθούν επί σκηνής οι «Τέσσερις στρατηγοί» από το διάσημο θεατρικό Ο κύκλος με την κιμωλία του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη και του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος υπογράφει άλλωστε και το επόμενο τραγούδι του προγράμματος με τίτλο «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι» από το ιδιαίτερα αγαπητό Παραμύθι χωρίς όνομα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που βασίζεται στο ομώνυμο αφήγημα της Πηνελόπης Δέλτα. Τα παιδιά, αμέσως μετά, θα απευθύνουν τον δικό τους «Χαιρετισμό στην ειρήνη», τραγουδώντας ένα χορωδιακό από τη σκηνική μουσική που έγραψε ο Γιώργος Κουρουπός για την κωμωδία Ειρήνη του Αριστοφάνη (σε νεοελληνική απόδοση του ποιητή Κώστα Βάρναλη).

Στην ποίηση ενός άλλου μεγάλου έλληνα λογοτέχνη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, βασίζεται εξάλλου το χορωδιακό «Ειρήνη είναι όταν…» που συνέθεσε φέτος ο Θόδωρος Αντωνίου ειδικά για τη Χορωδία Rosarte, στην οποία και την έχει αφιερώσει. H σύνθεση παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Τους ίδιους στίχους μελοποίησε για τη Xoρωδία Rosarte (αφιέρωση) και ο Χρήστος Σαμαράς. Η δική του εκδοχή παρουσιάζεται –και αυτή– σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην κυριακάτικη συναυλία της Rosarte στο Μέγαρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ακόμη πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις. Πρόκειται για το χορωδιακό «Ειρήνη» του αρχιμουσικού και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο οποίος το αφιέρωσε στη Χορωδία Rosarte για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους φετινούς Παγκόσμιους Χορωδιακούς Αγώνες  της Λετονίας, καθώς και για το έργο «Να σκέφτεσαι τους άλλους» των Μαχμούντ Ντάρουις και Σοφίας Καμαγιάννη. Η επόμενη σύνθεση προέρχεται από το soundtrack της βραβευμένης με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα ταινίας Τhe Mission-H αποστολή. Είναι μία από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές μελωδίες των τελευταίων δεκαετιών. Φέρει τον τίτλο «Nella Fantasia» και την υπογράφει ο φημισμένος ιταλός συνθέτης και μαέστρος Έννιο Μορρικόνε (στίχοι: Chiara Ferraù).

Στη συναυλία «Τα παιδιά τραγουδούν για την ειρήνη», θα ακουστούν ακόμη τα χορωδιακά «Look at the World» και «For the Beauty οf the Earth» του Βρετανού Τζον Ράττερ, το αφρικανικό τραγούδι από την παράδοση της φυλής των ζουλού «Oh Baba Sone Ngani?» (ενορχήστρωση: Αντρέ φαν ντερ Μέρβε), καθώς και η σύνθεση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν «Joyful, Joyful» σε χορωδιακή επεξεργασία του ίδιου ενορχηστρωτή. Από την πρωινή συναυλία των παιδιών για την ειρήνη δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το θρυλικό «Imagine» του Τζον Λέννον που κυκλοφόρησε στα 1971, μεσούντος του πολέμου του Βιετνάμ, και παραμένει μέχρι τις μέρες μας μια ανησυχητικά επίκαιρη αντιπολεμική μπαλάντα.

Φυτώριο νεαρών τραγουδιστών η Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte, που έχει 13 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα, αποτελείται από 200 επίλεκτα παιδιά ηλικίας 6 έως 19 ετών με μεγάλη συναυλιακή πείρα. Περιλαμβάνει δύο τμήματα φωνητικής προετοιμασίας, ένα παιδικό τμήμα και ένα παιδικό-νεανικό. Διδάσκει και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα. Σπούδασε πιάνο, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα και διεύθυνση χορωδίας στο Μόναχο και έχει στο βιογραφικό της πολλές συνεργασίες με ελληνικές και ξένες χορωδίες ενηλίκων και παιδιών. Υπεύθυνη για τη φωνητική προετοιμασία των χορωδών της Rosarte είναι η Μαρίζα Βαμβουκλή. Όλα τα τμήματα συνοδεύει στο πιάνο η Τζένη Σουλκούκη. Το ρεπερτόριο του συνόλου εκτείνεται από την προκλασική φωνητική μουσική έως το μιούζικαλ, την τζαζ, την ποπ και την αφροαμερικανική θρησκευτική μουσική. Η Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία στους Παγκόσμιους Χορωδιακούς Αγώνες του 2008 και του 2014. Έχει στο ενεργητικό της εμφανίσεις σε τελετές μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και συμμετοχές σε χριστουγεννιάτικες συναυλίες και παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και συνεργασίες με τις γνωστότερες ελληνικές ορχήστρες. Το νεανικό φωνητικό σύνολο συμμετέχει επίσης σε αφιλοκερδείς συναυλίες για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Σε συνεργασία με το δίκτυο ECHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής).