Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς οι οποίες φέτος έχουν τον γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου» και υποδέχονται το κοινό στην εικαστική έκθεση «Γακ-Art» στο κτήριο τους, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Οργανωμένες ξεναγήσεις θα γίνονται από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Λουϊζα Καραπιδάκη και παράλληλα το κοινό θα επισκέπτεται τους χώρους των Γ.Α.Κ. και θα ενημερώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό για τις δράσεις και τη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι  η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και το άνοιγμα προς το πλατύ κοινό μνημείων και χώρων δύσκολα προσβάσιμων τον υπόλοιπο χρόνο.

Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Από το 2003 στον εορτασμό συμμετέχουν και οι 50 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού και τον γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.