30 συν 1 διοργανώσεις μετρά φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τις 14 και θα πραγματοποιηθούν βεβαίως παράλληλα, από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το 31ο Ελληνικό και 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έχουν να προβάλουν φέτος 33 ελληνικές ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό, 25 στο διαγωνιστικό (digi 2008), 20 στο πληροφοριακό τμήμα και 65 από 46 χώρες στο διεθνές, μεταξύ των οποίων τρεις ελληνικές και μία κυπριακή.

Η φετινή διοργάνωση αγκαλιάζει τις νέες τάσεις στην ελληνική αλλά και διεθνή κινηματογραφία, ενώ παράλληλα επιχειρεί να παρουσιάσει τους κοινωνικοπολιτικούς και αισθητικούς πυλώνες της σύγχρονης κινηματογραφίας.

Ανάμεσα στις προβολές θα υπάρξουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και ειδικά αφιερώματα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σκηνοθετών και διάλογο με το κοινό, καθημερινά στο αίθριο του Φεστιβάλ, παρουσιάσεις βιβλίων στο αίθριο του Φεστιβάλ, έκθεση χαρακτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έκθεση εικαστικών με θέμα Φωτεινά μονοπάτια της ψυχής (σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Νομού Δράμας και την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας) και έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Στράγκα.

Επίσης, το Εθνικό Κέντρο βιβλίου θα απονείμει βραβείο καλύτερου σεναρίου για τη διασκευή διηγήματος σε ταινία Μικρού Μήκους.

Τα φετινά αφιερώματα έχουν θέματα τον Ιρλανδικό Κινηματογράφο, τον Γαλλόφωνο Κινηματογράφο, καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα σε συνεργασία με το Goethe-Institut, τα Βραβεία UIP 2007, τις Βραβευμένες ταινίες ΕΡΤ, μία επιλογή από βραβευμένες ταινίες του Emotion Pictures-2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ και Αναπηρία και την Παιδική Ταινία, Η σκιάχτρα.

Το Φεστιβάλ επίσης θα τιμήσει τη μνήμη του Βαγγέλη Δημητρίου, με προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του, αλλά και τη μνήμη του Χρήστου Βακαλόπουλου, με προβολή του ντοκιμαντέρ Play it again, Χρήστο, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σταύρου Καπλανίδη.

Τέλος, η φετινή διοργάνωση θα αποχαιρετήσει τους σινεφίλ με μια συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου αμέσως μετά την τελετή λήξης.