Η τέχνη της ευρωπαικής δύσης τους τελευταίους αιώνες, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να έχει αποτάξει το ρατσιστικό στοιχείο που θέλει οι φιγούρες να είναι λευκές με συγκεκριμένα εξωτερικά στοιχεία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όμως, το γεγονός πως ναι μεν συμπεριλαμβάνονται μαύρες φιγούρες, αλλά μόνο με συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, όπως για παράδειγμα εξωτικές μορφές και υποτελείς ρόλους. Καταννοούμε, πως η συμπερίληψη “δρά” ακόμα, στo safe zone του λευκού Ευρωπαίου. Όταν οι δημιουργοί τέχνης, αποκλείουν τις έγχρωμες φιγούρες, από πορτραίτα που αναπαραστούν πνευματικές προσωπικότητες, μελετητές ή οποιαδήποτε χαρακτηριστική κατηγορία ανθρώπου, δεν μπορούμε να μιλάμε για προοδευτικότητα.

Ο καλλιτέχνης Kajahl που γεννήθηκε στη Σάντα Κρουζ ανατρέπει αυτή την αισθητική. Με την νέα του σειρά έργων “Royal Specter”, τοποθετεί έγχρωμες ζωντανές μορφές σε πίνακες ως αλχημιστές, μελετητές, αστρονόμους και πνευματώδεις προσωπικότητες σε μεγαλοπρεπείς και πολυτελείς τοποθεσίες. Ο Kajal, δημιουργεί μια εικαστική πανδεσία γροθιά στον ρατσισμό και τα προνόμια, που οι λευκοί αναγνωρίζουν, αλλά αρνούνται να αποτάξουν.

Επιπροσθέτως, τα έργα δεν διακατέχονται από την κλασσική ιστορική αφήγηση, αλλά με στοιχεία πρωτοπορίας, μεταφέρονται στον αιώνα μας.