Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει για 3η χρονιά στην Αθήνα και για 1η στη Θεσσαλονίκη, τον μουσικό θεσμό «Συνηχήσεις».

Οι Συνηχήσεις 2017 περιλαμβάνουν δύο συναυλίες με διαφορετικά μεταξύ τους προγράμματα, που όμως θεματικά συνδέονται μέσα από ένα μουσικό «ταξίδι» χωρίς σύνορα. Με αφετηρία την υπέρβαση στη ζωή και την τέχνη, ποιητές και μουσικοί ενώνουν δυνάμεις για να μας ταξιδέψουν στο χρόνο και στις ιστορίες πόλεων και ανθρώπων.

Αθήνα: Μουσικές περιπλανήσεις με αφετηρία την ποίηση της Άννας Αχμάτοβα

Η Άννα Αχμάτοβα, μία μορφή που ενέπνευσε ανθρώπους της τέχνης πολυεπίπεδα, μία γυναίκα της οποίας η ζωή δημιούργησε ιστορία και της οποίας το έργο εξακολουθεί να είναι ζωντανό, εμπνέει και ενώνει την καλλιτεχνική ομάδα των Συνηχήσεων. Ποίηση και ζωή χωρίς σύνορα και τρεις συνθέτες που προέρχονται από διαφορετικούς «τόπους» έγραψαν έργα, βασισμένοι πάνω στο λόγο και την ιστορία της Ρωσίδας ποιήτριας. Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζονται σε ένα μοναδικό πρόγραμμα: Η συναυλία θα ξεκινήσει με το δυναμικό κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα του Dmitri Shostakovich και θα συνεχίσει με τα έξι τραγούδια του Tavener για σοπράνο και βιολοντσέλο, πάνω σε ποίηση της Αχμάτοβα, σε συνδυασμό με τη Σερενάτα του Henze για σόλο βιολοντσέλο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση η όπερα «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα», του Χάρη Βρόντου. Επταμελές σύνολο μαζί με τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον βαρύτονο Σπύρο Κλείσσα, σε μουσική διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη, θα μας οδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι, σε ποίηση και μουσική, χωρίς όρια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΑΘΗΝΑ

Όσβαλντ Αμιράλης – Κοντραμπάσο
Κρυσταλία Γαϊτάνου – Βιόλα
Ζωή Ζενιώδη – Μαέστρος
Αλέξης Καραϊσκάκης – Τσέλο
Σπύρος Κλείσσας – Βαρύτονος
Γιώργος Μάνδυλας – Βιολί
Φαίδων Μηλιάδης – Βιολί
Μάιρα Μηλολιδάκη – Σοπράνο
Σπύρος Μουρίκης – Κλαρινέτο
Νεφέλη Μούσουρα – Πιάνο
Αγγελική Πουλημένου – Κόρνο

Θεσσαλονίκη: Από τη δυτική λόγια μουσική του 19ου αιώνα στον μεταμοντερνισμό του σήμερα

Μία διαδρομή στο χρόνο και τη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας με τους συνθέτες που έφεραν τη δυτική λόγια μουσική στην πόλη και συνεχίζοντας με τους μουσικούς εκπρόσωπους του σήμερα. Έργα συνθετών που γεννήθηκαν πριν από το 1960 όπως είναι οι: Λάλας, Ριάδης, Θέμελης, Νικήτας, Σαμάρας, θα ακουστούν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν έργα συνθετών που γεννήθηκαν μετά το 1960 και εκφράζουν ποικίλα μουσικά ρεύματα της πόλης, όπως των: Λαπιδάκη, Σιέμπη, Παπαγεωργίου, Τσούγκρα και Χατζηλεοντιάδης. Συνθέτες που θεμελίωσαν την πορεία της ελληνικής τέχνης, μαζί σε μία συναυλία που έχει στόχο να αναδείξει την ελληνική μουσική από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Τη μουσική βραδιά θα προλογίσουν ο πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Λεφάκης και οι μουσικολόγοι Κώστας Χάρδας και Γιώργος Αθανασόπουλος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αγγελική Καθαρίου – Λυρική Τραγουδίστρια
Contratempo – Ορχήστρα Δωματίου
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Contratempo
Γιώργος Αθανασόπουλος – Μουσικολόγος
Κώστας Χάρδας – Μουσικολόγος