Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013, στο Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS, επισημάνθηκε η σχετική μείωση των δηλώσεων των νέων HIV κρουσμάτων για το πρώτο δεκάμηνο του 2013 – ωστόσο κρίνεται πρόωρη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

 

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η επιδημιολογική εικόνα του νοσήματος για διεθνή και ελληνικά δεδομένα, η συντονισμένη απόκριση των θεσμικών φορέων και των ΜΚΟ για την αναχαίτιση της HIV επιδημίας στους χρήστες, η δράση παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, καθώς και η νέα καμπάνια με τίτλο «Μηδένισέ το – Getting to Zero». Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς επιτήρησης, επαγρύπνησης και παρέμβασης, αλλά και η διεύρυνση συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων.

 

Στη Συνέντευξη μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Νικολόπουλος, Επιδημιολόγος, Γραφείο HIV/AIDS ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Χρυσούλα Μπότση, Πνευμονολόγος-Επιστημονική Συνεργάτης Γραφείου Προέδρου ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και Υπεύθυνη της ΜΕΛ «Α.Συγγρός», και Ειρήνη Ξανθοπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

 

Στην εν λόγω εκδήλωση παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Χριστίνα Παπανικολάου, η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας κ. Αθηνά Κύρλεση, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Καθηγήτρια Τζένη-Κουρέα Κρεμαστινού, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μένη Μαλλιώρη, καθώς και η κ. Δήμητρα Παρασκευά, Υπεύθυνη του Γραφείου HIV/AIDS του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

 

 

*Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επιχειρεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας συστηματική ενημέρωση σε σχολεία και δράσεις σε μέρη που συχνάζουν νέα άτομα. Το προσωπικό του οργανισμού σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ΧΕΝ, οι ομο/αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα εκδιδόμενα άτομα, μοιράζοντας αποστειρωμένες σύριγγες, βελόνες και προφυλακτικά, προσφέροντας και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Πρόσφατη δράση του οργανισμού με ομάδα-στόχο τα νεαρής ηλικίας άτομα, αποτελεί η επιστράτευση για την πρόληψη για τον HIV των social media και των bloggers.

 

Σε εποχές οικονομικής κρίσης το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης των παρεμβάσεων πρόληψης, αλλά και της παροχής αντιρετροϊκής θεραπείας σε όσους και όσες την έχουν ανάγκη, προκειμένου το σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS να γίνει πραγματικότητα

«Μηδενίστε!

Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις.

Μηδενίστε τους θανάτους από AIDS.

Μηδενίστε τις διακρίσεις».