Η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών διοργανώνει στην Αρχαία Πύδνα, στις 10 Αυγούστου 2014, μουσικό αφιέρωμα με τίτλο ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ – μια θάλασσα τραγούδια…», με φόντο το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Είναι μια ακόμα αξιόλογη πρωτοβουλία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης με την οποία προσφέρει στο Πιερικό και όχι μόνο κοινό μια ποιοτική εκδήλωση με τραγούδια της θάλασσας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή ενός μοναδικού ιστορικού χώρου της Πιερικής γης. Της Αρχαίας Πύδνας όπου το 168 π.Χ. η ομώνυμη μάχη σημάδεψε το τέλος του κλασσικού Ελληνισμού.

Με φόντο την πανσέληνο του Αυγούστου η συναυλία περιλαμβάνει μουσικά ακούσματα με θεματολόγιο τη θάλασσα, τα οποία θα αποδώσουν οι χορωδίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και η Δημοτική Μικτή και Παιδική «fonsmusicalis» Αιγινίου με τη συνοδεία 11μελούς ορχήστρας καθώς και δύο αξιόλογων σολίστ την Μαρία Δραγασιά και τον Γιάννη Χαρίση. Την ενορχήστρωση επιμελείται ο Μιχαήλ Καρυοφυλλίδης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Περικλής Χατζηγιάννης, ενώ την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.

Το αφιέρωμα «ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ – μια θάλασσα τραγούδια…», υλοποιείται με την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο στηρίζει κάθε πρωτοβουλία ποιοτικής έκφρασης. Επιπρόσθετα η φιλοσοφία τόσο του προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση  Πασχάλη όσο και του προέδρου της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Κώστα Κωνσταντινίδη είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση κάθε αρχαιολογικού χώρου που συνάδει με την ιστορική ταυτότητα της Πιερικής γης. Την συναυλία στηρίζουν ευγενικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ Νομού Πιερίας. Τυγχάνει επίσης της συνδρομής του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Ο ταλαντούχος μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης σε ανοικτή πρόσκληση προς το φιλοθεάμον κοινό, τονίζει: «Το θεματολόγιο της συναυλίας αγγίζει και σκιαγραφεί ότι σχετίζεται με τη γοητεία, την εκφραστικότητα και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Είναι ακούσματα που όλοι λίγο-πολύ τα σιγοτραγουδήσαμε. Τραγούδια που ο ποιητής της ζωής αναδεικνύει μέσα από το φάσμα των συναισθημάτων. Έρωτας, νοσταλγία, καημός, προορισμός, πάθος, χαρά και λύπη, τα κυρίαρχα στοιχεία του θαλασσινού ρεπερτορίου. Όλα μαζί σαν μια … θαλασσογραφία. Ελπίζω ότι θα μας τιμήσουν οι συντοπίτες μας γιατί είναι βέβαιο ότι η βραδιά με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι θα μείνει αλησμόνητη. Θα είμαστε όλοι συνταξιδιώτες στο πέλαγος…».