Το Ωδείο Αθηνών, ένας πολυχώρος τεχνών, ζωντανός φορέας πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας από το 1871, που συμπεριλαμβάνει σεμινάρια και ρεσιτάλ πιάνου, συναυλίες μουσικής δωματίου, χορωδιακή μουσική και διαλέξεις, ανάμεσα στις ποικίλες εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ τσέμπαλου την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, στην Αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής”, με την Κατερίνα Κτώνα. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Γάλλο συνθέτη Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (1683-1764) για τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τον θάνατο του.

Τα έργα για τσέμπαλο του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της γαλλικής μουσικής του 18ου αιώνα, αν και, καταφέρνουν να ξεπεράσουν την εποχή τους και να φτάσουν στις μέρες μας με μια δυναμική που συγκινεί τον σύγχρονο ακροατή. Είναι έργα που τα χαρακτηρίζει η επιδεξιότητα στη χρήση της αρμονίας και των ηχοχρωμάτων, με διάφωνες συγχορδίες, εναρμόνιες και χρωματικές μετατροπίες και ιδιάζουσες συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Βιογραφικό:

Η τσεμπαλίστα και πιανίστα Κατερίνα Κτώνα είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της  Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή τσέμπαλου).

Παρακολούθησε σεμινάρια στο τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ SINFONIA. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον οργανίστα Nicolas Kynaston, παρουσιάζοντας έργα για τσέμπαλο και εκκλησιαστικό  όργανο.

Έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργα του 20ού αιώνα των N. Gorecki, H. Cowell, Γ. Κουμεντάκη,  Δ. Αρύβα. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ρεσιτάλ, εκπαιδευτικές εκπομπές).

Στα ρεσιτάλ της επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με το κοινό αναλύοντας τα έργα τα οποία πρόκειται να ερμηνεύσει: Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Κέρκυρα (2007), Μουσείο Κεραμεικής Τέχνης – Αθήνα (2012), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Αθήνα (2012). Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.